najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čoban: Digitalne promene odlučuju o svim tokovima

Digitalne promene odlučuju o svim tokovima života, geostrateškim promenama na koje moramo biti fokusirani na te promene, koje će uticati na naše živote mnogo više nego druge, ocenio je danas Robert Čoban, predsednik kompanije “Kolor Pres”.

Organizator konferencije “Digital 2015.” istakao je u izjavi Tanjugu da se godinu dana, posle prve manifestacije, mnogo toga promenilo u radu učesnika panela, mobilnih operatera.

Prema njegovim rečima vrste usluga su se promenile, navodeći da je preko 60 odsto prisutnih navelo da koristi internet više od sat vremena na mobilnom telefonu, a da je taj broj bio daleko manji prošle i ranijih godina.

Čoban je ocenio da će se na tržištu mobilne telefonije mnogo toga još menjati, ukazujći da u Evropi ima preko 200 operatera, a u SAD, sa sličnim brojem stanovnika, svega tri.

On je ukazao da današnje izbeglice sa sobom nose mobilne telefone, koriste GPS i tako se informišu o situaciji u zemljama kroz koje treba da prođu.

“To pokazuje koliko digitalne promene odlučuju o svim tokovima našeg života, geostratesksim promenama. Velike kompanije i mi kao građani moramo biti fokusirani na te promene, koje će uticati na naše živote mnogo više nego druge”, uveren je Čoban.

Kada je reč o Srbiji on je rekao da mnogi pokazatelji govore da je Srbija u odnosu na plate, zaostatku u infrastrukturi, ali ima dobre usluge mobilnih operatera, koje su široke i prilično jeftine.

“Podaci po glavi stanovnika govore da imamo rekordan broj ljudi koji su na socijalnim mrežama. Tviter je poprilično dominantan kod nas, a u Hrvatskoj, na primer, jedva da ga neko od uticajnih koristi”, objsnio je Čoban.

On je ocenio da je IT sektor posebna šansa i za privredu, navodeći kao primer Izrael, koji se 80-tih godina okrenuo na digitalna ulaganja.

“Do tada su brusili dijamante i izvozli voće, pa potpuno krenuli sa IT i sada polovina izvoza je iz tog sektora”, ukazao je Čoban rekavši da je to velika prilika i za našu zemlju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike