U trendu

Crnje od najcrnjeg: Da li znate šta je ovo?

Nemate pojma? Niste jedini – ljudsko oko jednostavno ne poseduje sposobnost da „dešifruje“ signale o ovom obliku, njegovim ivicama i veličini, jer ovo na slici prosto ne reflektuje nikakvu svetlost.
Crna rupa među materijalima – Vantablack:
Britanski istraživači uspeli su da proizvedu dosad „najcrnji“ materijal napravljen od ugljeničnih nanovlakana koji upija do 99,965 odsto svih zračenja, uključujući svetlosti, mikro i radio talase.

Rezultat je tako taman materijal da ljudsko oko ne može da razazna njegov oblik i dimenzije. Deluje kao mračna rupa bez dna iz koje ne dopire nikakva svetlost.

Kompanija Surrey NanoSystems, čiji je Vantablack najnoviji proizvod, bavi se razvojem novih materijala na bazi nanotehnologije.Novi materijal provodi toplotu sedam i po puta efikasnije od bakra, a deset je puta jači od čelika.

Sazdan je od nekoliko slojeva ugljeničnih nanovlakana, koji su tako gusti da ne propuštaju nikakvu svetlost. Svetlost se ili upija u vlakna ili prolazi između vlakana, odbija se i na kraju ponovno biva apsorbovana.

Novi materijal će se koristiti u istraživanju svemira, za tamne kutije, unutrašnjost objektiva, zaštitu osetljivih instrumenata poput teleskopa ili da bi se avioni ili drugi objekti učinili nevidljivim na radaru.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike