najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Čuje li mikrofon na telefonu svaku našu reč?

Da „Fejsbuk” pomoću takozvanih kolačića prati šta njegovi korisnici gledaju na internetu, priznala je i sama kompanija. Ali, praćenju tu izgleda nije kraj. Društvenim mrežama proširila se vest da „Fejsbuk” tajno sluša ono što se izgovori u blizini uređaja na kojima je ova aplikacija instalirana. To se navodno radi preko mikrofona koji bez znanja korisnika prosleđuje njegove reči najpopularnijoj društvenoj mreži. Tako je došlo vreme da se, posle kamere, ruka drži i na mikrofonu.

Sve je počelo kada su mediji izvestili da je profesorka Univerziteta Južna Florida Keli Barns, u neposrednoj blizini uređaja izgovorila nekoliko ključnih reči koje su se odmah zatim pojavile na njenom nalogu na „Fejsbuku”. Objavljena je njena tvrdnja da „Fejsbuk” prati razgovore mobilnih korisnika time što zahteva pristup mikrofonu.

Da bi pokazala kako najmnogoljudnija društvena mreža prati korisničke razgovore, profesorka Barns je aktivirala mikrofon, a onda je govorila o svojoj želji da ide na safari i da bi volela da putuje džipom. Sve to demonstrirala je za jednu lokalnu televiziju sa Floride, inače deo američke TV mreže En-Bi-Si, držeći telefon u ruci. Samo minut kasnije, na njenom profilu na „Fejsbuku” pojavila se priča o safariju u Africi, koju je tri sata ranije postavio jedan od njenih prijatelja, kao i reklama za automobile.

„Ovo je prilično čudno, još uvek nisam sasvim sigurna da je ovo samo slučajnost”, rekla je ona tada, što je bilo dovoljno da se vest o špijuniranju munjevito proširi.

Međutim, Bi-Bi-Si sada prenosi da je ova profesorka negirala tvrdnje o prisluškivanju.

„Nigde ništa nisam čula o tome da vam ’Fejsbuk’ servira objave vaših prijatelja na osnovu onoga što ste rekli ili što ste pretraživali na internetu. Iako je sve izgledalo kao da mreža koristi mikrofon da bi slušala razgovore, nikada nisam rekla da verujem da se to dešava niti da je moj eksperiment bio dokaz za to”, kazala je Barns kojoj više nije čudno ni to što se na njenom nalogu pojavio oglas za „Folksvagen”, marku automobila koji poseduje.

Prethodno je i kompanija Marka Zakerberga demantovala navode o prisluškivanju preko mikrofona, priznajući da ga ipak koristi ali, kako tvrde, samo da bi saznali koju muziku ili TV sadržaje korisnici prate. Ističu da oglase za svakog korisnika kreiraju ne na osnovu podataka prikupljenih preko mikrofona, već samo na osnovu onoga što korisnici dele na mreži i što pretražuju na internetu.

Slučajnost ili špijunaža: kad oglasi nude baš ono što vam treba

Društvene mreže i internet forumi puni su iskustava korisnika kako su im se na nalozima pojavile reklame baš za one stvari koje su prethodno pominjali u usmenom razgovoru sa prijateljima i porodicom. Bi-Bi-Si navodi primer devojke koja se svom partneru požalila na migrenu, a dan kasnije među njenim pratiocima na „Tviteru” bila je i grupa za podršku onima koji pate od te bolesti.

Stručnjaci za sajber bezbednost uspeli su ranije u eksperimentu za britanski javni servis da naprave mobilnu aplikaciju koja u dužem vremenskom periodu, bez dodatnog pražnjenja baterije, može da sluša razgovore iz okruženja.

(Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike