U trendu

Daj nam sunca

Let“s the sun shine! Pod tim sloganom nemačka kompanija iz oblasti elektronike Cherry (mada njen naziv ukazuje na nešto sasvim drugo) predstavila je svoju novu bežičnu tastaturu i miša. Zanimljivo je da ovi periferijski uređaji za napajanje koriste solarnu energiju, što je i razlog izbora navedenog slogana. Normalno dnevno svetlo dovoljno je da obezbedi energiju za rad ove tastature, čija je cena oko 90 dolara.

Pun naziv tastature je CyMotion Master Keyboard. Ima tamnosivu, grafitnu boju. Bežično komuniciranje obavlja se standardnom radio-vezom na rastojanju do dva metra. Ono je ostvareno korišćenjem naprednih tehnologija, sa izraženom stabilnošću i sigurnošću komunikacije. Miš je optički, sa tri standardna tastera i sa rezolucijom od 800 tačaka po inču.

Napajanje se, kao što je rečeno, obavlja solarnom energijom. Za tu svrhu tastatura ima ugrađenu solarnu ploču, tako da je omogućeno dopunjavanje miša u toku njegovog rada. Zahvaljujući toj mogućnosti, nema potrebe da se, kao prilikom napajanja standardnim dopunjivim baterijama, miš isključuje i puni (što se po pravilu dešava onda kada je korisniku računar najpotrebniji).

Pored standardnih tastera, ova solarna tastatura sadrži 29 programabilnih tastera; od toga je deset X-Press tastera postavljeno sa leve i desne strane tastature i prilagođeno korišćenju levom i desnom rukom (jedna od retkih prilika gde su ispoštovane i potrebe levorukih). Preostalih 19 programabilnih tastera postavljeno je na gornjoj i donjoj ivici tastature. Gornji tasteri koriste se za brz pristup Internetu i multimedijalnim aplikacijama, dok su donji namenjeni audio-kontroli i drugim mogućnostima (zavisno od računarske konfiguracije).

U svakom slučaju, svih 29 tastera solarne tastature u potpunosti je programabilno. Pri tom se koristi softverska aplikacija KeyM@n. Na taj način je omogućena brza navigacija i brz pristup aplikacijama, umesto klasičnog sporog i komplikovanog načina pritiska na više tastera istovremeno. Zahvaljujući ovoj mogućnosti jednostavne primene, kao i znatnoj uštedi energije, omogućen je izuzetno efikasan rad ovih periferijskih uređaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.