Digitalna televizija na mobilnim telefonima u Španiji

Ideja o prijemu programa digitalne televizije na mobilnim telefonima već je pokrenuta u svetu. Pilot projekat te vrste najavljen je u junu ove godine i u Španiji. Pokrenule su ga kompanije Abertis Telecom (kompanija koja se bavi realizacijom telekomunikacionih infrastruktura i usluga), Telefonica Moviles (španski operater mobilne telefonije) i dobro poznati proizvođač mobilnih telefona – finska Nokia. Projekat će obuhvatiti Madrid i Barselonu, a trajaće od septembra 2005. godine do februara 2006. Njegov završetak poklopiće se sa zatvaranjem GSM World Congress-a u Barseloni.

Digitalna mobilna televizija predstavlja kombinaciju mobilnih komunikacija i tehnologije digitalnog TV emitovanja. Zasniva se na DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handheld) tehnologiji, to jest, standardu koji omogućava prijem digitalne televizije na mobilnim handheld uređajima. Na taj način omogućeno je dobijanje kvalitetnih video signala i na minijaturnim uređajima kakvi su mobilni telefoni. Pilot projekat u Španiji ima zadatak da ispita u kojoj meri će taj kvalitet biti ostvaren.

U pilot projektu učestvovaće 500 stanovnika Madrida i Barselone. Njima će biti ponuđen prijem programa poznatih španskih TV kanala – Antena 3, Sogecable, Telecinco, Telemadrid, TVE i TV3. Pri tom će se koristiti mobilni telefon kompanije Nokia – model 7710. To je „pametan“ mobilni telefon u koji će biti ugrađen specijalan dodatak za prijem TV signala. Na taj način će učesnicima u projektu biti omogućeno, pored TV programa pomenutih stanica, korišćenje usluge takozvane interaktivne televizije.

Nokia 7710 nije slučajno izabran model za testiranje ove usluge. On je vrlo pogodan za to zahvaljujući širokom ekranu (takozvani wide screen format), kvalitetnim bojama i mogućnosti jednostavnog komuniciranja putem ekrana osetljivog na dodir (touch screen opcija). Rezolucija njegovog ekrana je 640 x 320 piksela. Pored toga on ima i stereo muzički plejer, tako da je istovremeno s prijemom kvalitetnog video signala omogućena i vrlo kvalitetna audio reprodukcija.

Na ovaj način korisnicima će se omogućiti prijem visokokvalitetnih TV sadržaja na mobilnim uređajima, što će povećati njihovo interesovanje za program TV stanica koje te usluge nude. Istovremeno, to će predstavljati i značajnu novinu u poslovnoj primeni mobilnih telefona, minijaturnih uređaja za koje se definitivno može reći da su prisutni u svim sredinama. S prijemom digitalnog TV signala ostvariće se bolja ponuda proizvoda i usluga (reklame, prezentacije).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.