DNA kompjuteri

Pojam DNA kompjuteri nastao je pre oko 10 godina, kada je Leonard Adleman sa Univerziteta Južne Kalifornije počeo da koristi molekule DNA (dezoksiribonukleinske kiseline) u epruveti kako bi rešavao matematičke probleme. Genetika je otkrila da u našem organizmu postoje kompjuteri mnogo savršeniji od onih koji su trenutno u upotrebi: dezoksiribonukleinska kiselina, koja ima primarnu genetičku ulogu, po jednom kubnom centimetru sadrži više informacija nego bilion CD-ova. „Molekularne mašine“ koje postoje u našem organizmu, a koje obrađuju ove podatke, postale su centar interesovanja nove naučne dicipline, u kojoj se kombinuju kompjuterske nauke i biologija.

Nedavno su u časopisu Nature objavljeni rezultati istraživanja izraelskih naučnika, na čijem se čelu nalazi profesor Ehud Shapiro, a koji su uspeli da proizvedu DNA kompjuter. Dimenzije ovakve mašine su toliko male, da njih bilion može da stane u običnu epruvetu, pri čemu mogu da izvode milijardu operacija u sekundi sa preciznošću od 99,8%. Kompjuteri su napravljeni od biomolekula i toliko su malih dimenzija da je nemoguće da rade zasebno, već isključivo u velikim „kolonijama“. Prema rečima vođe projekta, podaci u ovakvim kompjuterima definisani su parom molekula u lancu DNA, a prirodni enzimi služe kao hardver, odnosno čitaju, kopiraju i koriste te informacije.

Ehud Shapiro napominje da još uvek nije moguće praviti originalne DNA kompjutere primenjujući prirodne zakone i principe funkcionisanja. Za sada je izvodivo da se iz živih organizama izdvajaju grupe molekula koje, smeštene u epruvetu, čine jednu vrstu „softvera“ i „hardvera“ koji može da izvodi najjednostavnije operacije, tj. da na određena pitanja odgovara sa „da“ ili „ne“. Dalja saznanja i napredak u ovoj oblasti mogli bi da dovedu do proizvodnje DNA kompjutera, koji bi bili smešteni u ćelije, kontrolisali njihov rad, registrovali nepravilnosti i oboljenja, i proizvodili lekove za njihovo izlečenje. Takođe, ovakvi kompjuteri bi mogli da posluže za analizu i proučavanje genetskih osnova „iz prve ruke“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.