Dobri dokazi o postojanju devete planete

Foto: Beta

Naučnici s Kalifornijskog instituta za tehnologiju objavili su danas da su došli do „dobrih podataka“ o postojanju devete planete na ivici Sunčevog sistema.

Veruje se da je taj gasni džin velik skoro kao Neptun i da ima orbitu milijardu kilometara od putanje Neptuna, što znači da mu treba 10.000 do 20.000 godina da obidje oko Sunca.

Ta „Planeta 9“, kako su je nazvali Majk Braun i Konstantin Batigin s Kalifornijskog instituta za tehnologiju, ipak još nije uočena. Naučnici tvrdnje o toj planeti zasnivanju na matematičkim i kompjuterskim modelima i predvidjaju da će otkriće teleskopom uslediti u roku od pet godina.

Braun i Batigin su rekli da su svoje otkriće objavili u časopisu Astronomikal džurnal (Astronomical Journal) zato što žele i da drugi teleskopima traže devetu planetu Sunčevog sistema.

„Mogli smo da ćutimo i mogli smo do provedemo sledećih pet godina pretražujući nebo sami u nadi da ćemo je naći. Ali, više želim da je neko nadje pre, nego ja kasnije“, rekao je Braun.

Braun je rekao i da neće biti debate kao o Plutonu čiji je status planete ukinut 2006. godine. On se smatra „ubicom Plutona“ pošto je pomogao da se Pluton skine s liste planeta i proglasi patuljastom planetom.

Braun i Batigin svoje tvrdnje zasnivanju na činjenici da u Kajperovom pojasu, oblasti iza Neptuna u kojem ima mnoštvo ledenih tela, postoji šest objekta koji deluju kao da su pod uticajem planete.

„To je predvidjanje. Mi smo pronašli gravitacioni potpis Planete 9 koja se skriva na periferiji Sunčevog sistema“, rekao je Batigin.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar