Dome, pametni dome

Već dugo se govori o „pametnim kućama“, u kojima uređaji „razgovaraju“ međusobno, automatski se uključuju ili isključuju, u zavisnosti od određenih parametara, a čitav proces je moguće kontrolisati i izdaleka, pomoću Interneta.

Ovakva tehnologija se trenutno testira u laboratoriji kompanije IBM, u Ostinu, Teksas. Kao model služe kompletno nameštena dnevna soba, kuhinja i garaža, u kojima je moguće osetiti „ukus“ tehnologija koje dolaze.

Na frižideru se nalazi ekran, koji pokazuje šta je unutra. Senzori upozoravaju na ukvarene namirnice. Mikrotalasna pećnica sprema automatski jela, u skladu sa receptima skinutima sa Interneta. U dnevnoj sobi je minijaturni, prenosivi ekran, koji je osetljiv na dodir i zamenjuje daljinski upravljač. Naravno, poseduje mnogo više funkcija, jer je njime moguće kontrolisati sve uređaje u kući.

U zidove, nameštaj i uređaje su ugrađeni serveri, koji omogućavaju međusobnu komunikaciju uređaja, kao i vezu sa Internetom. Termostat u kući može da bude povezan sa sajtom za vremensku prognozu, i da, na osnovu trenutne temperature, uključuje ili isključuje grejanje. Roditelji mogu da, preko zaštićenog sajta i web-kamera postavljenih u kući, kontrolišu šta radi dete ili bejbisiterka. Takođe, mogu i da zavire u frižider, ne bi li videli šta nedostaje i šta treba kupiti usput, ili u nekoj online-prodavnici.

Korisna adresa:

  • SmartHome

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.