U trendu

Dvadeset godina prenosivih računara kompanije Toshiba

U čast dvadesetogodišnjice proizvodnje prenosivih (notebook) računara kompanija Toshiba napravila je i tržištu ponudila dve nove serije uređaja te vrste. Serija Dynabook SS sadrži tri modela koji se odlikuju izuzetno tankim i elegantnim dizajnom, dok je serija Libretto U100 zastupljena sa četiri modela izuzetno malih dimenzija i težine. Svi modeli ovih serija ponuđeni su tokom aprila i maja ove godine. Pored navedenih karakteristika, odlikuju se i primenom mnogih naprednih tehnologija kompanije Toshiba, kao i drugim atraktivnim karakteristikama koje će sigurno izazvati veliko interesovanje korisnika.

Dynabook SS serija ima visinu od samo 1,98 centimetra. Pored toga, u odnosu na prethodne Tošibine modele, postignut je znatan napredak u trajanju baterija. Ono sada iznosi, zahvaljujući tehnologiji smanjenja potrošnje, oko 5,4 sati. Ovim karakteristikama treba dodati i značajne tehnologije zaštite koje ovim uređajima omogućavaju korišćenje u svim mobilnim prilikama i uslovima. Najveći neprijatelji personalnih računara su iznenadni udari („šokovi“). Toshiba u ovim modelima nudi tehnologiju dvostruke zaštite. Rizik od oštećenja hard diska i gubljenja dragocenih podataka sveden je na najmanju meru zahvaljujući ugradnji senzora koji gotovo trenutno detektuju vibracije u svim pravcima. Takođe, ostvarena je i dodatna zaštita drugih komponenata računara, kao što su, na primer, LCD monitori.

Primenjene su i napredne metode sigurnosti podataka i pristupa računaru. Pri tom se koristi biometrijska autentifikacija preko otiska prsta. Na taj način za korisnika se pojednostavljuje i ubrzava pristup, bez potrebe za pamćenjem lozinke i bez opasnosti od njenog otkrivanja radi neželjenog pristupa. Ugrađen je i specijalan čip na kome su smešteni enkripcioni ključevi, ali je njegova zaštita ostvarena na taj način što mu je onemogućen uobičajen pristup preko hard diska i procesora.

Libretto U100 ima težinu samo 999 grama, što je njegova osnovna prednost i inovacija, tako da se može lako smestiti na dlan svog korisnika ne gubeći pri tom nijednu od standardnih funkcija notebook računara. Bez obzira na dimenzije, on poseduje standardnu tastaturu, sa standardnim rasporedom tastera kao kod klasičnih notebook računara. Baterije mu traju oko 5,3 sata. LCD TFT ekran ima dijagonalu 7,2 inča, a poseduje i pozadinsko svetlo ostvareno pomoću 32 LED diode. Kao i prethodna serija ima ugrađene tehnologije zaštite komponenata od iznenadnih „šokova“ i autentifikaciju preko otiska prsta.

Kvalitetu ovog prenosivog računara doprinosi i vrlo kvalitetna slika. Ona je ostvarena zahvaljujući tehnologiji koju je Toshiba prvi put primenila u Qosmio liniji notebook računara. Slika je izuzetno svetla i sa prirodnim bojama. Kvalitet zvuka takođe ne zaostaje za kvalitetom slike, tako da je Libretto U100 idealan za reprodukciju audio-video sadržaja u mobilnim uslovima. Kao i prethodna Tošibina serija Qosmio, Libretto U100 pruža izuzetne audio-video mogućnosti, ali u uređaju znatno manjih dimenzija (SFF). Prema tome, 20 godina dug put razvoja prenosivih računara kompanije Toshiba koji je otpočeo prvom serijom T 1100 daleke 1985. godine, sa uspehom se nastavlja, potvrđujući već mnogo puta dokazan kvalitet koji je kompaniju Toshiba doveo u sam vrh proizvođača prenosivih računara u svetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike