najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EKG na daljinu ili kako nam tehnologija menja život?

Nove tehnologije koje već sada postoje znatno olakšavaju život građanima širom sveta i pružaju ogromne mogućnosti, ocenjeno je danas na panelu “Održive inovacije i tehnologije”.

Tehnologija je znatno uznapredovala da pregled pacijenata može da se vrši na daljinu, a nove tehnologije bi, u budućnosti, mogle doneti preokret u lečenju, ocenio je Igor Tulevski, direktor Kardioloških centara Holandije.

On je u izlaganju na Petom Samitu “Makedonija 2025” u Skoplju rekao da pacijent više ne mora da dođe na pregled u bolnicu, već sve to može btii obavljeno daljinski, čak i samo uz korišćenje pametnih telefona.

Novi uređaji, prema njegovim rečima, pomažu prevenciju, bolju edukaciju pacijenata, ali i pri potrebnim vežbama.

Naveo je da se preko pametnih telefona može, na daljinu, uraditi EKG, meriti nivo šećera, ili obaviti slični pregledi zbog kojih su pacijenti do skoro morali u bolnicu.

Istraživanja na primeni nanotehnologije u medicinske svrhe, kako naglašava Tulevski, ukazuju da bi, u nekoj bližoj budućnosti, moglo doći do potpunog preokreta u lečenjima.

Isto tako, ocenio je, analiziranje i prikupljanje podataka, kao što se to čini, na primer za avione ili automobile, moglo bi predskazati oboljenja pacijenata, kao kada se na tehničkim uređajima predvidi potreba zamene delova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike