Ekonomija i obnovljivi izvori energije za spas naše planete

Jedan grad i jedna manja ostrvska država odlučili su da daju svoj doprinos borbi protiv globalnog zagrevanja i doneli su plan o prelasku na zelenu, ekološku proizvodnju energije. Iako se pravi razlozi za ekološko delovanje u stvari kriju u finansijama, a ne u altruističkim i ekološkim porivima, grad Suarez u Urugvaju i ostrvska država Tuvalu nastoje da postanu "zelene" oaze.
Tuvalu, ostrvska država u Tihom okeanu, koja nema tešku industriju i ima malu emisiju štetnih gasova, mogao bi tako da postane prva država bez emisije klimatski štetnih gasova. Do 2020. godine, uz pomoć stranih fondova, ova zemlja bi trebalo da potpuno pređe na obnovljive izvore energije, kao što su Sunce i vetar. Ovaj projekat pokrenula je neprofitna organizacija e8 – deset vodećih elektrodistributera iz zemalja članica G8, a finansirale su ga dve japanske kompanije koje su napravile solarne panele na najvećem fudbalskom stadionu u ovoj zemlji (proizvode 40 kilovata struje). Vlada Tuvalua sada želi da proširiti ovaj projekat na ostatak zemlje.
Urugvajski grad Suarez, koji je nekih 40 kilometara udaljen od Montevidea, takođe će preći na solarnu i LED tehnologiju. Cilj zvaničnika ovog grada je da snize troškove za električnu energiju a da istovremeno osvetle što više ulica efikasnijim LED svetiljkama. Trenutno grad plaća 400.000 dolara za troškove struje, a 70 odsto te sume otpada na javnu rasvetu. Prelaskom na LED tehnologiju uštede bi iznosile između 70 i 90 odsto.
Pošto je nabavka LED svetiljki iz Kine, Japana i Tajvana skupa, gradsko veće Suareza odlučilo je da uveze LED diode i da proizvede svetiljke u Urugvaju. "Ideja je da proizvedemo svetiljke u Urugvaju i da zamenimo skupe električne svetiljke onim koje se napajaju solarnom energijom. Istovremeno ćemo otvoriti radna mesta u našoj lokalnoj zajednici", izjavio je Huan Hoze Marčeli (Juan José Marchelli), direktor kompanije koja je gradskoj upravi predložila ovaj eksperiment. Nadajmo se, za dobro naše planete, da će im ovi projekti uspeti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.