Nepovoljna poslovna klima za ulaganja u IT sektor

Foto: StartupStockPhotos/Pixabay.com

Za ulaganja u IT sektor u Srbiji zainteresovani su investitori iz Kine, Rusije, Češke, kao i globalne kompanije, ali im na putu stoje poreska opterećenja, komplikovane procedure i nedostatak stručnjaka u našoj zemlji, zaključeno je na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Stručnjaci su se složili da je neophodno predzueti mere kako bi se poboljšao privredni ambijent u kome posluju IT kompanije, i iskoristile propuštene šanse.

Na skupu se moglo čuti da to rade sve zemlje, pa je tako Mađarska “nultom” stopom oprezivanja IT sektora, uspela da kapacitet te oblasti poveća tri puta za pet godina.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda Dušan Rakić rekao je da su predstavnici te privredne asocijacije razgovarali sa više investitora koji su imali nameru da ovde ulažu i donesu značajnije projekte.

On je preneo da su i oni bili jako iznenađeni onim što su saznali u razgovoru sa potencijalnim ulagačima.

“Srbija uopšte nije tako povoljno mesto kao što to na prvi pogled izgleda, čak su određeni investitori pravili  biznis planove za Beograd, Prag, Bratislavu… ispalo je da je Beograd najskuplji”, kazao je Rakić.

On je rekao da će beogradska komora predložiti nekoliko mera nadležnima, a da  razvoj može ići u dva pravca, jedno su krupni projekti u kojima bi određena globalna kompanija zaposlila više stotina IT stručnjaka u Srbiji, a drugi razvoj malih start -apova.

“Ne želimo da država pomaže samo u otvaranju slabo plaćenih, manuelnih radnih mesta i nerazvijenim područjima, država pre svega treba da pomogne visoko tehnološka, skupa radna mesta, gde Srbija može da postane konkurentna”, naveo je Rakić.

Među predloženim merama su povećanje kvote za školovanje IT stručnjaka i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta, uvođenje poreskih olakšica, pojednostavljenje procedura.

Kao primer je navedena obaveza da osnivački kapital mora da bude u dinarima, što je svakako otežavajuća okolnost za kompanije, koje na primer, dolaze iz Kine.

Takođe, treba stimulisati otvaranje biznis inkubatora, akceleratorai tehnoloških parkova.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković rekao je da to što oni predlažu nisu njihove originalne ideje.

“To sve zemlje u svetu koje žele da ICT ima značajniju ulogu u njihovom razvoju ili da poprave svoj ukupni privredni bilans podstiču delatnost u ovoj oblasti, čak i zemlje u okruženju”, kazao je Marković.

On je rekao da IT tržište u Srbiji od 2008. godine stagnira ili opada, dok u ostalim zemljama u regionu, od Rumunije do Albanije, raste.

(Tanjug)

Ostavite komentar