U trendu

„Ekstaza“ kao lek za psihičke traume

Tokom sedamdesetih godina, sintetička droga „ecstasy“ (poznata i kao „MDMA“) proučavana je u laboratorijama kao mogući lek za lečenje posttraumatskih stresnih poremećaja. Tokom osamdesetih godina, izašla iz laboratorijskog okruženja, i postala masovno korišćen „stimulans“. U SAD-u je proglašena nelegalnom i zakonom zabranjena 1985. godine, kada su i zabranjena dalja naučna ispitivanja ove droge.

Dr. Michael Mithoefer, psihijatar, već godinama se bori za dobijanje dozvole i nastavljanje istraživanja droge i njenu potencijalnu upotrebu u terapeutske svrhe. Po njemu, ironično je da je posle zakonske zabrane „ecstasy“ bio sve popularniji među omladinom, a da su istraživanja svedena na nulu, tj. u potpunosti prekinuta. Ovih dana, američka Komisija za hranu i lekove dala je „zeleno svetlo“ za nastavak ispitivanja, a eksperimentisaće se, najverovatnije, na Medicinskom fakultetu Južne Karoline.

Tokom sedamdesetih godina je uočena, ali ne i dovoljno ispitana, mogućnost droge da kod pacijenata dovede do oslobađanja od stresa, tj. posluži u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja. Istraživanja pokazuju da od ovakvog poremećaja pati više miliona Amerikanaca, pri čemu su najčešći simptomi problemi sa snom ili nemogućnost uspostavljanja normalnih emotivnih veza. Uzrok je trauma, bolno iskustvo, koje ostaje duboko urezano u psihu. Droga „ecstasy“ je pokazala moć oslobađanja nagomilanog stresa i katarzično dejstvo. Planirani eksperimenti će uključiti 12 dobrovoljaca, koji će, u laboratorijskim uslovima, uzimati drogu.

Srodne teme:

  • Ecstasy pregreva
  • Da li je marihuana štetna po zdravlje?
  • Marihuana ne deluje
  • Miševi, droga i rock“n“roll
  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike