Elektronski papir za novine, magazine, knjige i zidove

Kroz pet godina, kako izjavljuju predstavnici kompanije Epson, na tržištu bi trebalo da se pojavi nov proizvod ove kompanije – savitljivi elektronski papir. On bi se mogao savijati u rolnu i nositi u džepu, a koristio bi se kao zamena za klasične papirne novine, magazine ili knjige. U još daljoj budućnosti od njega bi se mogli praviti i ekrani tako velikih dimenzija da bi mogli da prekriju i čitave zidove prostorija.

Elektronski papir u Epson-u realizovan je na bazi nekoliko tehnologija razvijenih u ovoj kompaniji. To je zapravo displej koji se pravi nanošenjem organskih TFT tranzistora ili organskih LED dioda (OLED) na podlogu od savitljive plastike. Debljina organskog sloja je oko 0,2 milimetra. S obzirom na to da se displej realizuje sa organskim komponentama, on će imati ograničeno vreme trajanja. Smatra se da će ono iznositi najmanje nekoliko meseci. Ukoliko se papir bude savijao, vreme njegovog trajanja biće kraće zbog mogućnosti oštećenja.

Kompanija Epson priredila je prezentaciju elektronskog papira 1. decembra ove godine u svojoj fabrici Fujimi (Nagano Prefecture, Japan). Ovako realizovan papir, kako su pri tom istakli predstavnici kompanije, biće ekonomičniji od klasičnog papira. U Japanu je cena dnevnih novina od jedan do 1,2 dolara, dok će cena elektronskog papira biti oko stotinu dolara. Uzevši u obzir rok njegovog trajanja, njegova upotreba trebalo bi da bude znatno ekonomičnija.

Za razliku od klasičnog papira, čiji se sadržaj ne može menjati, prednost elektronskog papira je mogućnost pamćenja različitih sadržaja i njegova izmena prema želji korisnika. Kombinacija više ovakvih displeja predstavlja elektronsku knjigu. Radi preuzimanja sadržaja displej se povezuje s računarom ili nekim drugim uređajem na bazi računara (može se koristiti čak i mobilni telefon). Pomoću tih uređaja sadržaji elektronskih novina i knjiga mogu se preuzimati i sa Interneta.

Još zanimljivija je ideja o primeni Epson-ovog papira vrlo velikog formata. On bi se mogao lepiti na zidove prostorija, po potrebi skidati sa jednih i prenositi na druge površine. Na taj način služio bi za prikazivanje vrlo efektnih i vidljivih reklama, za različite prezentacije ili predavanja. Kompanija Epson planira da u toj formi napravi i ogromne televizijske ekrane koji bi se postavljali na vidljivim javnim mestima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.