Epl postigao dogovor s Vornerom za pesme

Kompanija Epl (Apple) obezbedila je ugovor za pesme s Vorner mjuzik grup, što je prvi sporazum tehnološkog giganta s velikom izdavačkom kućom od kada je uveo muzičke servis na zahtev pre dve godine, preneo je danas Blumberg pozivajući se na izvore.

Vorner će Eplu obezbediti katalog, koji nudi neke od trenutno najvećih muzičkih zvezdi, kao što su Ed Širan (Ed Sheeran), Red hot čili pepers (Red Hot Chili Peppers) i Bruno Mars (Bruno Mars), i za onlajn kupovinu preko“ajtjunsa“ (iTunes) i preko striminga na Epl mjuziku (Apple Music)

Velike tehnološke kompanije i izdavačke kuće ove godine su uspostavile okvir za saradnju kako da dele zaradu od striminga na zahtev, koji je sada glavni oblik prodaje u muzilčkoj industriji u SAD.

Posao sa strimingom nije najunosniji za Epl, navodi Blumberg i dodaje da je ta kompanije spremna da izgubi nešto novca računajući da će striming servis pojačati prodaju telefona „ajfon“ (iPhone). Epl je ranije bio lider u muzici na internetu, ali sada ima velike rivale u Spotifaju (Spotify) i Jutjubu (YouTube).

Plaćanje za pesme i muzičke liste na internetu oživelo je muzičku industriju koja je bila u padu skoro dve decenije. Prodaja muzike u svetu porasla je za 5,9 odsto na 15,7 milijardi dolara prošle godine, a očekuje se da će ta suma porasti na 41 milijardu dolara do 2030. godine, navodi se u izveštaju Goldman Saksa (Goldman Sachs)

Izvori kažu i da je duga najveća izdavačka kuća Soni mjuzik entertejment (Sony Music Entertainment) na ivici dogovora s Eplom. Dogovor Epla i Juniverzal mjuzik grup (Universal Music Group), najveće izdavačke kuće, zasad nije na dnevnom redu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike