najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Epl zabeležio pad prodaje telefona ajfon

Američka tehnološka kompanija Epl prodala je u prvom tromesečju 2017. godine manje pametnih telefona ajfon nego u istom periodu prošle godine, navodi se u najnovijim rezultatima kompanije.

Firma sa sedištem u Kaliforniji je saopštila sinoć da je prodala 50,8 miliona ajfon aparata u prvom tromesečju, što je jedan odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Epla Tim Kuk smatra da kupci „pauziraju“ u očekivanju da Epl izbaci novi model ajfona.

Kompanija je saopštila da je u prvom tromesečju 2017. imala neto dobit od 11,03 milijardi dolara, što je rast od gotovo pet odsto, dok su prihodi porasli 4,6 odsto – na 52,9 milijardi dolara, ali to je nešto ispod predvidjanja analitičara.

Deonice kompanije pale su gotovo dva odsto u trgovanju na Vol stritu posle zatvaranja, a prethodno su bile na rekordno visokom nivou u očekivanju boljih rezultata.  

Pad prodaje ajfona je nadoknadjen uslugama, uključujući Epl Pej, Ajklaud i Ep stor, gde je zabeležen porast prodaje od 18 odsto – na sedam milijardi dolara.

Tim Kuk je rekao investitorima da je zadovoljan nastavkom rasta usluga kao što su Epl mjuzik, Epl TV, Ajtjuns i drugi, ali „zdravlje“ kompanije se realno najviše meri prema uspehu njegovog poznatog pametnog telefona, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Deseta godišnjica ajfona stiže i velika su očekivanja za novi uredjaj. Ukoliko ne bude neko veliko poboljšanje investitori će biti zabrinuti, pošto računaju na to da novi ajfon bude veliki hit, a ne samo novi model s malim izmenama.   

Kompanija je takodje smanjila predvidjanja za tekuće tromesečje od aprila do juna, gde predvidja prodaju vrednu izmedju 43,5 i 45,5 milijardi dolara, dok se očekivalo da će biti 45,7 milijardi.

Raspoloživa sredstva Grupe su prešla 256 milijardi dolara prema rezultatima za kvartal od januara do marta. Rastu spekulacije da bi kompanija mogla da iskoristi deo tih sredstava za veliku akviziciju i za proširenje svoje imperije – dalje od ajfona i drugih uredjaja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike