Epohalno: misli od sada možete slati na daljinu

Naučnici sa Instituta za životne sisteme u ruskom Kalinjingradu nedavno su konstruisali jedinstveni neurološki uređaj pod nazivom „Balalajka“, koji istovremeno može da registruje nekoliko različitih elektrofizioloških parametara.

Prvi put će samo jedan uređaj, koji je „od nule“ konstruisan u Rusiji, istovremeno obavljati funkciju nekoliko aparata. Nova ruska „Balalajka“ će biti elektroencefalograf, elektromiograf, elektrookulograf i foto-pletizmograf, „u jednom“.

Drugim rečima, novi uređaj koji su osmislili i konstruisali ruski naučnici moći će da meri moždanu aktivnost, kao i biopotencijal pri pokretanju očne jabučice, ali i aktivnost mišićnih vlakana i da registruje protok krvi.

Osim svega navedenog, nova neurološka „Balalajka“ će moći i da meri temperaturu na površini mozga kako bi se sa svim prethodnim parametrima mogao napraviti objedinjeni kompjuterski interfejs za predavanje signala mehaničkom uređaju poput invalidskih kolica ili egzoskeleta robota, ali čak i kompjuterske igrice.

Trebalo bi istaći da „Balalajka“ nije prvi uređaj ovog tipa koji su osmislili i realizovali naučnici sa Instituta za životne sisteme, ali prema njihovim rečima, upravo najnoviji uređaj se od prethodnih razlikuje onoliko koliko se nove generacije smartfona razlikuju od prvih modela mobilnih telefona.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    „samo mi kompjuterske igrice još trebaju“- psihoroboti

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike