Erikson i Epl „zakopali ratne sekire“

Švedski telekomunikacioni gigant Erikson i američka tehnološka kompanija Epl okončali su danas sudski spor oko patenata za mobilne uređaje, postigavši globalni ugovor o licenciranju, čime je otvoren put za ostvarivanje saradnje dva tehnološko-industrijska giganta, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Foto: angsinj/Pixabay.com

Foto: angsinj/Pixabay.com

„Uslovi ugovora su poverljivi“, navodi se u saopštenju Eriksona, ali „obuhvataju unakrsno licenciranje patenata po osnovnim standardima dve kompanije (uključujući GSM, UMTS i LTE standarde)“, prenosi agencija Frans pres.

„Osim toga, ugovorom se okončavaju svi sporovi između kompanija povezani sa kršenjem prava na korišćenje patenata“, navodi se u saopštenju Eriksona.

Kako podseća Frans pres, švedska kompanija je ranije podnela tužbu u Britaniji, Nemačkoj i Holandiji zbog neovlašćenog korišćenja njene tehnologije u Eplovim ajfonima i drugim bežičnih uređajima.

U sklopu postignutog dogovora, kompanije su se saglasile da će sarađivati na planu razvoja 5G standarda za mobilno umrežavanje, optimizaciji postojećih bežičnih mreža za operatere, kao i optimizaciji video saobraćaja.

S obzirom na činjenicu da Erikson više ne proizvodi mobilne telefone, ova kompanija je i dalje vodeći proizvođač opreme za mobilne mreže, i poseduje preko 35.000 tehnoloških patenata i 100 ugovora o licenciranju patenata širom sveta, navodi Frans pres.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar