najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

ESA: Sagradićemo bazu na Mesecu do 2030. godine

Direktor Evropske svemirske agencije Johan Ditrih Verner navodi da bi “Mesečevo selo”, koje će biti građeno pomoću mašina za 3D štampanje, moglo da pomogne čovečanstvu u istraživanju svemira.

Konferencija na kojoj je govoreno o projektu, i koja je okupila oko 200 naučnika i stručnjaka iz celog sveta, održana je prošlog meseca u Evropskom centru za svemirska istraživanja i tehnologiju u Nordvejku u Holandiji.

Keti Laurini iz NASA-e navodi da bi nova baza mogla da predstavlja odličnu polaznu tačku za astronaute koji će učestvovati u misiji vezanoj za Mars.

“Pravo je vreme da počnemo da radimo na mogućnostima zahvaljujući kojima će Evropa ispuniti svoje ciljeve u vezi sa istraživanjem svemira”, rekla je Laurini.

ESA je mogućnost izgradnje objekata na Mesecu pomoću 3D štampača ispitala 2013. godine i osmislila materijal koji bi mogao da bude ugrađen u kupole kako bi štito astronaute od radijacije u svemiru. Selo bi se nalazilo na onoj strani Meseca koja se ne vidi sa Zemlje.

Realizaciju ovog projekta dodatno je podstakao pronalazak vode u tečnom obliku na Marsu, što je znatno povećalo šanse za postojanje vanzemaljskog oblika živora na Crvenoj planeti, prenose australijski mediji.

1 komentar
  1. Mujica Karamahmudović

    Još samo da smisle – kako da odu do Meseca.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike