U trendu

Europol: Rano za spekulisanje o počiniocu sajber napada

Evropska policija Europol saopštila je da je suviše rano da se spekuliše o tome ko stoji iza svetskog sajber napada posle otkrića potencijalne veze sa Severnom Korejom.

Evropska policija saopštila je da je jutros ovim virusom pogodjeno oko 165.000 IP adresa, što je manje nego 226.800 adresa pogodjenih u nedelju.

„Otvoreni smo da ispitujemo u svim pravcima, ali ne spekulišemo i ne možemo to da potvrdimo. Suviše je rano da se kaže bilo šta“, rekao je za Frans pres Jan Op Gen Ort, portparol Europola.

Portparol Europola rekao je da novi napad mogao da dodje iz bilo koje zemlje i bilo od kuda i da je istraga u toku.

Istražitelji za sajber bezbednost ispituju moguće veze Severne Koreje sa globalnim napadom „rensomver“ (ransomware) koji je pogodio desetine zemalja, ali za sada bez čvrstih dokaza.

Kompanija za sajber bezbednost Kasperski Lab saopštila je da deo virusa „Vanakraj“ (WannaCry) koristi isti kod kao zloćudni softver koji je ranije distribuirala grupa Lazarus. Ta grupa poznata je po napadu na Soni 2014. godine i na banku iz Bangladeša 2016, iza kojih se smatra da je stajala Severna Koreja.

Na sličnost kodova je ukazao i informatičar Gugla Nee Nehta.

Ovaj sajber napad za koji niko nije preuzeo odgovornost sproveden je preko zloćudnog softvera nazvanog Vanakraj (WannaCry), koji zaključava fajlove korisnika i primorava ih da plate odedjenu sumu, oko 300 dolara, da bi ponovo mogli da ih koriste. Europol, čije sedište je u Hagu, saopštio je da je oko 243 žrtava napada izvršilo uplate u vrednosti od 63.000 dolara (57.000 evra).

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike