najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Evropski sud podržao studenta u slučaju o zaštiti podataka na Fejsbuku

Evropski sud pravde presudio je danas u korist austrijskog studenta koji je tvrdio da transatlantski sporazum o zaštiti podataka ne štiti dovoljno privatne podatke korisnika, u presudi koja pogađa američku društvenu mrežu Fejsbuk.

Ova presuda mogla bi da ima dalekosežne posledice na tehnološke kompanije koje posluju u Evropi.

Austrijski student prava Maks Šrems (Max Schrems) pokrenuo je slučaj pre dve godine posle otkrića bivšeg saradnika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena o programima nadzora te agencije.

Šrems je uložio žalbu komesaru za zaštitu podataka u Irskoj gde se nalazi evropsko sedište američke društvene mreže Fejsbuk. On je naveo da američki zakon ne pruža dovoljnu zaštitu od mogućeg nadzora podataka koje Fejsbuk prebacuje na servere u SAD.

Irske vlasti prvobitno su odbacile žalbu pozivajući se na odluku Evropske komisije iz 2000. godine prema kojoj takozvani sporazum o sigurnoj luci u SAD omogućuje zadovoljavajuću zaštitu podataka evropskih korisnika.

Evropski sud pravde danas je presudio da je odluka Evropske komisije iz 2000. godine nevažeća.

Sud je naložio da se pažljivo razmotri žalba studenta i na osnovu te istrage da se odluči da li transfer podataka evropskih korisnika Fejsbuka u SAD treba da bude obustavljen zbog toga što SAD ne daju odgovarajući nivo zaštite ličnih podataka, naveo je sud u sažetku presude.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike