Excel 2002 – Prepoznavanje rukopisa

Još jedna impresivna nova alatka dolazi uz Excel 2002 – alatka za prepoznavanje rukopisa (HandWriting Recognition). Ova nova opcija vam omogućava da koristite miš ili neki drugi ulazni uređaj (najbolje je grafičku tablu) za unos teksta i grafičkih elemenata u radne listove. Opcija HandWriting Recognition je dostupna za nekoliko jezika; engleski, kineski, japanski i koreanski. Karaktere možete unositi preko prozora „Writing Pad“ ili direktno na ekranu, tj. radnom listu (opcija Write Anywhere). Dobra osobina je što tekst možete unositi i „pisanim“ slovima, a negativno je to što ispis u „Writing Pad“-u treba da bude – karakter na karakter (bez pomeranja ruke udesno), što je neuobičajeno.

Sve dok budete pisali, alat HandWriting Recognition, vas neće prekidati, ali čim napravite malu pauzu alatka će pokrenuti proces prepoznavanja i obrisaće prethodno unete karaktere (tako da možete unositi nove na istoj površini). Čim se karakteri (ne)uspešno prepoznaju, biće i prikazani u selektovanoj ćeliji radnog lista.

Na desnoj strani prozorčića „Writing Pad“ (vidi sliku), nalazi se kolekcija dugmića kojima možete odrediti kako će vaš unos da se procesira. Slična kolekcija će se prikazati i kada imate drugi – „Write Anywhere“ plutajući prozor, a ovi dugmići obezbeđuju funkcijske tastere kao što su: Backspace, Enter, Tab i Spacebar. Pored navedenih, tu je i dugme za brisanje trenutnog sadržaja i dugme za startovanje prepoznavanja unetih karaktera (Recognize Now). Pored unosa teksta, ova alatka služi i za crtanje, potrebno je samo da kliknete na dugme „Drawing Pad“. Ovom alatkom možete „nacrtati“ jednostavnije crteže, ali možete i digitalizovati vaš potpis pošto ga snimite kao grafički objekat.

Alatka HandWriting Recognition je veoma efektivna i prepoznaće uglavnom sve unete karaktere. Ali za bilo kakav komforniji rad biće vam potreban grafički tablet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.