U trendu

Excel – Evidencija rada tekućeg računa

Ovaj prilog će verovatno zanimati mnoge, jer se bavi svima nama poznatim, čekovima tj. evidenciji izdavanja čekova (odlivi) i uplata (prilivi). Tačnije rečeno radi se o kompletnoj evidenciji rada tekućeg računa. Pa da krenemo odmah, pokrenite Excel i otvorite novi radni list. Kreiraćemo listu, tj. Excel-ovu bazu podataka sa četiri polja:

  • Datum – polje u koje ćemo upisivati datum realizacije čekova ili uplata na tekući račun.
  • Broj ceka – kao što samo ime govori, ovde ćemo unosti brojeve čekova.
  • Svrha – u ovo polje ćemo upisivati svrhu utroška sredstava sa računa (plaćanje usluga i roba, plaćanje računa i sl.), odnosno vrstu priliva sredstava na račun (plata, honorar, prebacivanje sredstava i sl.).
  • Iznos – iznos uplate, odnosno isplate. S tim, što ćemo „skidanje“ sredstava sa računa unositi sa minusnim predznakom.
Da bi još više poboljšali čitljivost evidencije tekućeg računa, uplate i isplate ćemo obeležavati različitim bojama, i to pomoću alatke uslovnog formatiranja – „Conditional Formatting“. Izaberite novoformiranu kolonu „Iznos“ i izaberite meni „Format> Conditional Formatting…“, otvoriće se novi dijalog prozor, u prvom polju sekcije „Condition 1“ izaberite opciju „Cell Value Is“, a u sledećem opciju „less than“. U poslednje polje dodajemo nulu (0), potom ćemo kliknuti dugme „Format“ i u font dijalog prozoru izabrati crvenu, za boju fonta. Sve ovo prethodno znači, da ako je vrednost u ćeliji (Cell Value Is) manja od (less than) nule (0), iznos u ćeliji će se obojiti u crvenu boju. Dodaćemo još jedan uslov, kliknite dugme „Add“ u istom prozoru. Uradićete sve isto kao što je navedeno u prethodnim redovima, samo što ćete u drugom polju izabrati „greater than or equal to“, a font ćemo u ovom slučaju obojiti u plavu boju.

Sada ćemo ispod same tabele, u koloni gde su i iznosi, dodati ćeliju za sumiranje (stanje na računu). Kliknite u željenu ćeliju, pa kliknite na dugme „AutoSum“, izvršiće se sumiranje iznosa na tekućem računu. Zapazite i da će se boja fonta ove ćelije formirati po prethodnom uslovnom formatiranju, što znači da će „minus na računu“ biti crvene boje (što znači – upozorenje).

Pošto se radi o listi podataka iste strukture, ovu tabelu je moguće i sortirati, a za nas je najbitnije sortiranje po datumu. Selektujte bilo koju ćeliju unutar tabele i pozovite meni „Data sort“, te u novom dijalog prozoru, u prvom polju „Sort by“ izaberite „Datum“ i kliknite na „OK“. Sve promene stanja na računu će se sortirati po datumu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.