Fejsbuk će moći da razume poruke korisnika

Kompanija Fejsbuk predstavila je juče novi sistem veštačke inteligencije za koji tvrdi da će moći da razume ono što korisnici te društvene mreže napišu sa “skoro ljudskom preciznošću”, i to na više od 20 jezika istovremeno, nekoliko hiljada puta u sekundi.

Kako prenosi portal “The Verge”, cilj novog sistema veštačke inteligencije, nazvan “DeepText”, jeste da omogući Fejsbuku da razume sve što korisnici napišu kako bi mogao da im obezbedi bolje preporuke, kako kada je reč o sličnim temama interesovanja, ali i kada je reč o servisima koje ta društvena mreža nudi.

Povrh toga, “DeepText” će moći da prepozna neželjene poruke (spam) i tuđe maltretiranje, a zatim da takve komentare automatski blokira.

Ipak, novi sistem veštačke inteligencije trenutno još nije na tom stepenu razvoja, pošto jedino može da razume kontekst neke poruke, odnosno o čemu je reč ili koja je generalna namera autora.

Za sada stavljen je u probnu upotrebu na dva načina – u programu za ćaskanje (fejsbuk mesindžer), gde navodno može da razume kada korisnik napiše da mu je potreban taksi, i da mu zatim ponudi opcije na raspolaganju.

Kako ističe “The Verge” “DeepText” se sada koristi i da identifikuje da li neki korisnik drugima pokušava da proda određene stvari preko Fejsbuka, kako bi mu, zatim, preporučio svoj servis za trgovinu.

Kompanija Fejsbuk, ukazujući na naziv “DeepText”, tvrdi da će taj sistem veštačke inteligencije biti bolji od postojećih, jer će imati mogućnost dubinskog učenja.

Ta kompanija se nada i da će “DeepText” moći bolje da razume pojedinačne korisnike, lokacije i događaje koje ljudi pominju u svojim porukama, a zatim to da iskoristi kako bi ponudio sadržaj bolje prilagođen konkretnim pojedincima.

(Tanjug)

Ostavite komentar