najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

„Fejsbuk” ne priznaje da „frizira” vesti, ali menja pravila

Posle dvonedeljne interne istrage, „Fejsbuk” je najavio nekoliko promena u načinu na koji pravi izbor najpopularnijih vesti. Reč je o reakciji kompanije na optužbe da zaposleni obično guraju pod tepih članke od interesa za konzervativce i da na druge načine manipulišu vestima koje predstavljaju kao najpopularnije.

Iako je negirala da postoji politička pristrasnost u uređivanju odeljka „Teme u trendu” (u Srbiji nije dostupan), kompanija je u pismu senatskom komitetu za trgovinu, koji se raspitivao povodom optužbi, najavila da će promeniti interne procedure kako bi umirila kritičare.

„Fejsbuk” je u međuvremenu ispitao kako su se i kada priče do sada naduvavale i cenzurisale i ustanovio da su članci naklonjeni liberalnoj i konzervativnoj političkoj opciji bili zastupljeni u podjednakoj meri. Ipak, iz kompanije su obavestili da ne mogu da isključe mogućnost da su u pojedinačnim slučajevima novinari-urednici nesvesno kršili politiku kompanije, postupajući po ličnom nahođenju.

Najavljeno je da se zaposleni ubuduće više neće oslanjati na druge sajtove da bi ustanovili da li je neka tema važna.

Bivši urednici vesti rekli su pre nekoliko nedelja za sajt „Gizmodo” da se vesti često veštački guraju u pregled popularnih i kada ih korisnici ne čitaju i ne dele toliko. I obrnuto, da se neke popularne ne objavljuju u pregledu.

„Fejsbuk” je kasnije objasnio da se odluka o tome da li je neka priča važna donosila na osnovu toga da li se pojavljuje na 10 odabranih informativnih sajtova, uključujući „Njujork tajms”, „Vol strit džornal” i „Bazfid”. To od sada više neće biti kriterijum, a osim ove promene najavljeno je da će urednički tim biti izložen pojačanom nadzoru. Takođe, korisnicima će biti do detalja objašnjeno da na izbor vesti ne utiču samo algoritmi, nego i ljudski faktor, navedeno je u javno objavljenom pismu, prenela je agencija Blumberg.

Optužbe za političku pristrasnost „Fejsbuka” došle su usred izborne kampanje i to samo nekoliko dana pošto je Mark Zakerberg javno kritikovao politiku verovatnog predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa.

(J. J. K., Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike