U trendu

Fejsbuk polako postaje društvena mreža starijih

Predviđanja kažu kako će tokom ove godine čak 700.000 tinejdžera Velike Britanije napustiti dosad najveću društvenu mrežu na svetu. Istina je da su to britanska predviđanja, ali lako bi se ti trendovi mogli preslikati i u drugim zemljama.

Kako prenose mediji u regionu, prema rezultatima istraživanja kompanije eMarketer, objavljeno je da će do kraja 2018. godine Facebook u Velikoj Britaniji koristiti 4,5 miliona osoba starosti između 12 i 17 godina kao i  4,5 miliona osoba starosti između 18 i 24 godine. Biće ih ukupno 700.000 manje nego prethodne godine, otprilike.

Koji je razlog svemu tome? Trend je da sve više mladih korisnika odlazi na druge servise, na primer Snapchat. Iz tog razloga korisnici stariji od 55 godina postaju polako druga po veličini starosna grupa među korisnicima Facebooka.

Trend po kojem mlađi korisnici polako „okreću leđa“ Zakerbergovom Facebooku prisutan je i postojan već godinama.

Mark Zakerberg i njegovo društvo su uspeli donekle da ublaže njegove posledice kupovinom Instagrama i WhatsAppa, ali se čini da taj “protivlek” (protiv Snapchata i drugih konkurenata) ne djeluje tako delotvorno. Ta aplikacija je više nego udvostručila stopu preuzimanja korisnika s drugih društvenih mreža i aplikacija, samo u Velikoj Britaniji – 43 odsto.

S druge strane, publika Facebooka u Britaniji postaje, u proseku, sve više i više starija. Najveći porast se očekuje među starijim korisnicima.

Novih 500.000 korisnika koji su stariji od 55 bi se trebalo priključiti na Facebook u toku ove godine. Delimično zato što su konačno uhvatili internet trendove (čak i zastarele trendove poput Facebooka), a delom i da bi ostali u kontaktu sa svojom decom i unučadima.

Zakerberg je obećao smanjenje reklama i algoritam kome je prioritet puštanje sadržaja koga dele korisnikova porodica i prijatelji. Možda to poboljša provođenje vremena na društvenoj mreži onima koji će ostati na njoj, a i onima koji će se tek priključiti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike