Finci iznose dokaze o štetnosti mobilnih telefona

Iako su mnoga naučna istraživanja potvrdila da zračenje mobilnih telefona utiče na mozak, niko nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je upotreba mobilnih telefona zaista šetena po zdravlje. Razlog je jednostavan – sva dosadašnja ozbiljna istraživanja zasnovana su na efektima zračenja na mozak pacova. Ovih dana se pak prvi put pojavila studija koja se zasniva na proučavanju dejstva zračenja na ljudske ćelije.

Profesor Darius Leszcynski, Finac koji je dve godine predvodio ekipu stručnjaka koji su proučavali dejstvo na ćelije u laboratorijskim uslovima, ističe da zračenje zaista utiče na mozak, i to na taj način što izaziva promene u ćelijama krvnih sudova koji mozak snabdevaju krvlju. Takve promene dovode do prestanka funkcionisanja „filtera“, koji ne dozvoljavaju da štetne supstancije iz krvi dospeju u mozak, pa su moguće posledice glavobolje, umor, nesanica, pa čak i pojava Alchajmerove bolesti.

Ipak, profesor Leszcynski ne žuri sa donošenjem konačnih zaključaka, napominjući da su zračenju bile izlagane izolovane ćelije u laboratorijskim uslovima, koji se, sasvim sigurno, razlikuju od onih u mozgu, jednoj od najvećih nepoznanica u našem organizmu. Da bi se sa sigurnošću moglo reći jesu li mobilni telefoni štetni ili ne, potrebno je da se istraživanje sprovede i na ljudima, tvrdi ovaj finski istraživač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.