U trendu

Francuska pokušava da oživi medjunarodne pregovore o sajber prostoru

Francuska će danas pokušati da oživi pregovore o medjunarodnom ponašanju na internetu, predstavljajući „Pariski apel za poverenje i bezbednost sajber prostora“.
Pariski apel, koji je već potpisalo nekoliko vlada i aktera na internetu, predstaviće predsednik Francuske Emanuel Makron u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) na početku medjunarodnog foruma o vladanju na internetu, na kojem će učestvovati i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
Tačan broj potpisnika apela još nije poznat, ali se pretpostavlja da taj dokument neće potpisati Kina, Rusija ni SAD.
Veliki deo evropskih zemalja već je parafiralo tekst, kao i nekoliko američkih glumaca, saopštili su izvori bliski Jelisejskoj palati.
Američki gigant Majkrosoft i Internet sosajeti (society), nevladina organizacija koja se zalaže za pouzdani internet, saopštile su ranije da su potpisale apel.
U apelu se poziva na pregovore o medjunarodnom ponašanju na internetu. Pregovori su prekinuti 2017. godina nakon što je jedna grupa stručnjaka u UN ocenila da su pregovori neuspešni zbog nesuglasica izmedju velikih sila.
U apelu koji će Makron predstaviti, ponovo se poziva na sajber prostor „otvoren, siguran, miran i stabilan“.
„Odlučni smo da zajednički reagujemo kako bismo sprečili nedozvoljene aktivnosti koje stvaraju velike štete“, navodi se u tektstu i dodaje da je jedini način zajednički rad vlada, tehnoloških grupa i predstavnika civilnog društva.

(Beta)

Napišite komentar