najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Fredhajm: Fokus i dalje na 3G mreži

Generalni direktor „Telenora“ Uve Fredhajm izjavio je danas da svaki deseti mobilni telefon u Srbiji može da koristi mrežu četvrte generacije 4G i da je zato fokus tog operatera i dalje na korisnicima 3G mreže.

„To je razlog zašto ne žurimo da završimo izgradnju 4G mreže u Srbiji, jer imamo 3G mrežu gde god Telenor ima pokrivenost“, rekao je Fredhajm Tanjugu.

Kada je reč o pokrivenosti 4G mrežom, Fredhajm navodi da Srbija i dalje zaostaje za prosekom EU, ali i da je evidentan napredak.

„Sada brzo napredujemo, neverovatno brzo. Od danas u Telenoru imamo velike brzine i pokriverenost. Od sledećeg leta ćemo videti da će dobar prijem imati 99 odsto populacije, kada je internet u pitanju“, rekao je on.

Prvi čovek „Telenora Srbija“ podseća da su operateri u Srbiji dobili frekvencije tek u martu ove godine, i od tada se radi na mreži četvrte generacije, zbog koje su i usluge Telenora postale bolje.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je za Srbiju važan proces, ljudi žele da koriste pametne telefone, a kompanije žele usluge koje su bazirane na mobilnoj telefoniji.

„Telenor u tom smislu investira kontinuirano u nove usluge“, rekao je on.

Upitan kada će Evropa pratiti trend korišćenja još bržih mreža, s kojim trenutno prednjači Azija, te da uvede i 5G mrežu, on kaže da je ta ideja za sada samo teoretska, a na drugim kontinentima se tek testira.

„Ima testova u Južnoj Koreji i Japanu. Oni pokusavaju da ispitaju to. Međutim, ovde bi moralo i da se sa vlastima razgovara kakva bi bila regulatorna ograničenja i pravila, budući da je reč o pametnoj mreži“, rekao je Fredhajm.

On je ukazao da se u Srbiji još ne koriste aparati koji bi mogli da podrže takvu mrežu, već bi to samo mogli oni koji imaju posebnu namenu,

„U svakom slučaju, kad god neka tehnologija dovoljno sazri mi ćemo biti u mogućnosti da je nabavimo“, rekao je on.

Upitan da li će mobilni operateri postati banke, on je rekao da je Telenor banka prva banka tog tipa u Srbiji, a da su iskustva do sada pozitivnai da banka sada ima 90.000 korisnika.

„Sve dok operateri mogu da pomoću posebnih aplikacija ponude ovakve usluge, to će biti sve više zastupljeno. Imaćemo važnu ulogu u tome“, zaključio je on.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike