Frižideri će u budućnosti otkrivati bakterije u hrani?

Trovanje hranom postoji i u najrazvijenijim zemljama, a svake godine se zabeleži milioni slučajeva. Kako bi se tome stalo u kraj, istraživači svakodnevno rade na brojnim rešenjima koja bi svim domovima mogla da olakšatju identifikaciju pokvarene ili potencijalno problematične hrane.

I dok su brojna rešenja skupocena i nespremna za baratanje van laboratorija, jedno od njih bi se uskoro moglo naći i u domovima.

Detektovanje toksina i bakterija koji ih stvaraju u hrani je komplikovano i teško. Bilo da je reč o uzgajanju kultura iz uzoraka, posebnim vrstama spektrometrije, osmatranju raznih hemijskih reakcija, članovi modernog domaćinstva jednostavno nemaju izbora nego da bace sumnjivu hranu – ili završe u bolnici. Tome bi se uskoro moglo stati u kraj, ako je za verovati rezultatima Jonghi Juna i saradnika na KAIST-u (Korean Advanced Institutes of Science and Technology).

Istraživači su otkrili metodu koja brzo i jednostavno može da otkrije prisutnost bakterija poput salmonele na hrani. Ona uključuje korištenje crvenog lasera i merenje uzoraka dobijenih raspršivanjem vazduha po biološkom tkivu (tj. namirnica).

S obzirom na to da i bakterije na površini hrane takođe raspršuju svetlo, one deformišu dobijene uzorke svetla čime se može otkriti da je hrana zaražena – pa i do koje mere. Naravno, stvar je ograničena na bakterije, dok su virusi i toksini koje bakterije proizvedu i dalje teški za ovako jednostavan ulov.

Budući da stvar funkcioniše i sa namirnicama pod celofanom i bez potrebe za fizičkim kontaktom, postoji mogućnost da će frižideri u budućnosti koristiti ovakve metode skeniranja. S obzirom na nisku cenu i jednostavnost upotrebe zamišljenog sistema, korist bi itekako imale i zemlje u razvoju, posebno u mestima gde su laboratorije prava nepoznanica, prenosi Avaz.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike