GameBoy Micro

Popularna i jedna od prvih ručnih igračkih konzola – GameBoy kompanije Nintendo, dobila je svog novog člana. To je dosad najmanja igračka konzola iz ove serije. U skladu sa svojom veličinom, naziva se GameBoy Micro. Predstavljena je i ponuđena na tržištu sredinom septembra, a njena pojava priređena je u čast dvadesetogodišnjice pojave verovatno najpopularnije igre za ovu konzolu – Mario.

Najmlađi i najmanji član GameBoy serije ima dimezije 101 x 50 x 17,2 milimetra (manji je od pakovanja karata za igranje) i masu od samo 80 grama zajedno s baterijama. Bez obzira na tako male dimenzije, kako su predstavnici kompanije Nintendo izjavili pri predstavljanju svog novog proizvoda, ova konzola je u potpunosti zadržala sve karakteristike i mogućnosti svojih prethodnika. Zasniva se na 32-bitnom RISC i 8-bitnom CISC procesoru, a raspolaže sa 288 kilobajta WRAM i 96 kilobajta VRAM memorije.

Konzola GameBoy Micro napaja se litijum-jonskim baterijama koje se mogu dopunjavati (njihovo punjenje traje oko dva i po sata) i koje omogućavaju neprekidno korišćenje u trajanju od šest do deset sati. Pored igranja, omogućavaju (uz odgovarajući adapter) reprodukciju audio i video fajlova. Kvalitet te reprodukcije upotpunjen je ugrađenim zvučnikom, a postoji i priključak za spoljne slušalice kako bi se muzika mogla nesmetano slušati u svim prilikama.

Ekran ove minijaturne konzole je TFT LCD, s dijagonalom dva inča i slikom ostvarenom sa 32.000 boja, dok mu je rezolucija 240 x 160 piksela. Pored ekrana nalaze se kontrolna dugmad za biranje igara i navigaciju pri igranju. Konzola je kompatibilna sa Nintendo-vim softverom korišćenim u prethodnim GameBoy konzolama (GameBoy Advance) i popularnim igrama koje su i dosad privlačile veliki broj ljubitelja ove popularne zabave.

GameBoy Micro je najpre startovao na japanskom tržištu (13. septembra) po ceni od 12.000 jena (oko 109 dolara), a zatim i na američkom tržištu (19. septembra) po ceni od 100 dolara. Uz novu konzolu ponuđene su i odgovarajuće igre na kertridžima koje će, pre svega deci, ali i ne samo njima, sigurno biti vrlo atraktivne. „Super Mario Bros“ i „Dr. Mario and Panel de pon!“ koštaju zajedno 18 dolara, dok je cena igre „Mario Tennis Advance“ 34 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.