GPS prijemnik sa topografskim kartama

GPS (Global Positioning System) ugrađen je u mnoge mobilne i stacionarne uređaje u kombinaciji sa različitim drugim funkcijama. Međutim, postoje i uređaji (uglavnom handheld) namenjeni isključivo toj funkciji. Najnoviji potiče iz kompanije Garmin International Inc. iz Kanzas Sitija (deo korporacije Garmin sa odeljcima u Americi, Kanadi, na Tajvanu i u Velikoj Britaniji). Uređaj se naziva GPSMAP296. To je kolor GPS prijemnik sa naprednijim karakteristikama u odnosu na prethodne modele istog proizvođača (monohromatski GPSMAP196 i kolor GPSMAP295). Prednost se ogleda u ugrađenoj bazi podataka sa topografskim kartama (za područje Amerike, Evrope i Australije), što ga čini pogodnim i za profesionalnu primenu.

GPSMAP296 je namenjen pre svega pilotima (vazdušnom saobraćaju), ali i suvozemnom i vodenom saobraćaju. Korisnicima daje instrukcije i upozorenja u vezi sa svim navigacionim parametrima, kao i značajne informacije o oblastima kojima se putuje. Za područje Amerike sadrži i informacije o svim važnijim objektima pored kojih se prolazi. Informacije su vizuelne i zvučne, na različitim jezicima. Pored informacija o lokaciji prema zahtevu korisnika, sadrže i upozorenja o potencijalnim opasnostima na putu.

GPSMAP296 je GPS prijemnik visoke klase, težine oko 330 grama i dimenzija 14,5 x 8,1 x 4,8 centimetara. Sadrži GPS antenu za prijem signala sa odgovarajućih satelita. Njegovim funkcijama upravlja računar baziran na procesoru brzine 200 MHz i sa memorijskim prostorom od 64, odnosno 128 MB. Ima transrefleksivni TFT LCD ekran dijagonale 3,8 inča sa rezolucijom od 480 x 320 piksela. Uz to ide i odgovarajući softver na CD-ROM-u (City Select for Driving, Blue Chart i drugi). Baza podataka sadrži mape autoputeva, drugih glavnih puteva, granica, reka, jezera i drugih značajnih prirodnih i veštačkih objekata.

Uređaj je vrlo podesan za korišćenje. Jednostavnim pritiskom jednog dugmeta dobijaju se potrebni podaci o izabranom odredištu. Napaja se litijum-jonskim baterijama, koje mu, zavisno od intenziteta pozadinskog svetla, omogućavaju korišćenje u vremenu do 15 sati (pri maksimalnom osvetljenju traju osam sati). Takođe, ima mogućnost povezivanja sa računarom pomoću USB priključka. Javnosti je predstavljen 24. marta, a već tokom aprila pojaviće se na tržištu po ceni od 1.795 dolara.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike