U trendu

GPS špijunaža učenika

U razvijenim zemljama sveta nove tehnologije komuniciranja već su ušle u škole i uveliko se koriste. Nažalost, ima slučajeva kada se u tome i pretera. Upravo takav primer dolazi iz okruga Prince George’s County države Merilend, gde su merodavni predložili GPS špijunažu učenika koji beže sa školskih časova.
Ovaj diskutabilan slučaj primene novih telekomunikacionih tehnologija prouzrokovan je činjenicom da je u školama na tom prostoru (verovali ili ne) učestala pojava bežanja učenika s časova. Po izjavama predstavnika lokalnih vlasti i policije, ovaj problem bi se mogao rešiti tako što bi svi učenici nosili male GPS uređaje čije bi se kretanje pratilo elektronskim putem s jednog centralizovanog mesta (verovatno bi se ono nalazilo u prostorijama škole ili zgradi policije).
Na taj način su zagovornici ovog solomonskog rešenja preuzeli ovaj ozbiljan problem u svoje ruke, ističući pri tom da roditelji učenika nisu jedini krivci što im deca beže iz škole. Pošteno su priznali da roditelji odrade svoj deo posla – dovezu decu do škole i uredno provere jesu li ušla u školsku zgradu. Ali, avaj, bezobrazni klinci uđu na glavna, a zatim odmah pobegnu na sporedna vrata. Čim elektronski monitoring pokaže da se neki od GPS uređaja (čitaj učenika) nalazi van škole, odgovarajuća služba će ga odmah uhvatiti na delu i vratiti u okrilje škole ili dojaviti roditeljima da ga pokupe (pa nek oni dalje lupaju glavu šta će s mladim prestupnikom).
Za utehu učenicima, metoda GPS nadgledanja neće biti primenjena na sve nevaljalce – njoj će biti podvrgnuti samo najokoreliji, koji su iz škole pobegli više puta i na koje nikakve druge savetodavne metode nisu delovale. Koliko će ova metoda biti efikasna ne možemo znati, ali se samo nameće pitanje koji će to učenik gurnuti u džep ili ranac GPS uređaj kad s glavnih krene na sporedna vrata, ako može lepo usput da ga ostavi u svojoj klupi ili bilo gde u učionici. Međutim, nemojmo se mešati, klinci iz Merilenda će već umeti i sami da se snađu.

3 komentara
 1. Isidora Čolić

  Strašno! Sve više nas teraju da mrzimo školu.

 2. Suzi Joto

  Strašno, nornalan čovek ne može zamisliti koliko se ugrožava privatnost, pa bila čak i deca.

 3. Vlada Stirski

  Neverovatno koliko idemo za uništavanjem svoje privatnosti, pa makar to bili i učenici koji beže iz škole. Ne sumnjam da će učenici GPS uspeti da sklone na pravo mesto negda u školi, a za to vreme se bave interesantnijim stvarima nego sto je učenje.
  Ja bih pokrenuo jednu drugu podtemu: moglo bi se tako nešto postaviti nevernim muževima da ih supruge kontrolišu dok imaju „važne sastanke“ van radnog vremena?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike