„Gugl” skinuo talibansku aplikaciju

Avganistanski talibanski pokret nastoji da privuče širu podršku koristeći savremene načine digitalne komunikacije, po uzoru na Islamsku državu (ID).

Prošlog vikenda su na „Guglovu” onlajn prodavnicu postavili aplikaciju koja je korisnike vodila na njihov sajt na paštunskom jeziku. Međutim, pošto je jedna američka organizacija koja prati aktivnosti džihadista to primetila i raširila vest na engleskim sajtovima, američka kompanija, čiji operativni sistem „android” pokreće veliku većinu smartfona na svetu, povukla je aplikaciju.

Za „Gugl” je problematično to što se aplikacija uopšte pojavila u njegovoj onlajn prodavnici (Play Store). Ranije je ova platforma bila relativno otvorena i kompanija bi reagovala tek po prijavi da je neki naslov neprikladan ili nebezbedan. Međutim, prošlog meseca je potvrđeno da će ubuduće da kontrolišu aplikacije pre nego što se pojave na internetu, pa je nejasno kako je ova talibanska prošla „Guglovo” rešeto, objavio je „Gardijan”.

Po uzoru na Islamsku državu, koja regrutuje članove preko društvenih mreža i interneta uopšte, talibani sve više razvijaju digitalnu strategiju. Njihov sajt se sada stalno ažurira na pet jezika, uključujući engleski i arapski, a redovni su i na „Tviteru” i na „Fejsbuku”, uprkos nastojanjima ovih mreža da blokiraju naloge čim ih otkriju.

Preko aplikacije pod nazivom „Avganistanske vesti na paštunskom – alemarah” dolazilo se do zvaničnih saopštenja i video-snimaka ove islamske fundamentalističke grupe.

Po mišljenju stručnjaka, aplikacija pokazuje da talibani na ovaj način pokušavaju da se suprotstave Islamskoj državi na terenu na kojem ona vlada, a to je efikasno korišćenje novih medija. Nedavno su borci odani ID postali aktivni u zabitima istočnog Avganistana, čak dotle da su pokrenuli svoju radio-stanicu.

„Aplikacija na paštunskom jeziku ukazuje da je lokalno paštunsko stanovništvo bilo glavna publika i da je ovo pokušaj da se ojača podrška talibanima na istoku Avganistana, gde Islamska država nastoji da preuzme kontrolu”, prokomentarisao je za „Gardijan” Tore Haming, stručnjak za militantni islamizam na Institutu evropskog univerziteta.

„Gugl” je odbio da komentariše pojedinačne aplikacije.

„Naša politika je da obezbedimo najbolje iskustvo za korisnike i programere. Zato sa marketa sklanjamo aplikacije koje nisu u skladu s našom politikom”, navodi se u saopštenju koje prenose mediji.

Ostavite komentar