Gugl teži povezivanju onlajn marketinga i svakodnevne kupovine

 Kompanija Gugl (Google) će na današnjoj konferenciji oglašivača prikazati novi servis za merenje prodaje u prodavnicama kojim će praćenje navika korisnika moći da obavlja i u svakodnevnim situacijama a ne samo na internetu.

To se dešava u sklopu najnovijeg pokušaja Gugla da proda još više digitalnih oglasa.

Alatka za praćenje će skenirati najveći broj transakcija s kreditnim i debitnim karticama da bi Gugl automatski obaveštavao prodavce kada njihove digitalne reklame rezultiraju u kupovinama u tradicionalnim prodavnicama.

Gugl veruje da će podaci pokazati uzročno-posledičnu vezu izmedju reklama na internetu i prodaje van njega što bi, ako uspe, moglo ubediti trgovce da povećaju budžete za digitalni marketing.

Gugl već ima najveću mrežu za oglašavanje na internetu koja je donela 79 milijardi dolara prihoda u 2016.

Kompanija se takodje trudi da osposobi kompjutere za učenje tumačenja podataka, u čemu su velika pomoć baze podataka Guglovog pretraživača i veb brauzera Hrom (Chrome) o interesovanjima i navikama korisnika.

Alatka za praćenje prodaje u radnjama će putem Guglovih kompjutera povezivati klikove korisnika na onlajn reklame sa kupovinama putem kreditnih i debitnih kartica.

Gugl je saopštio da zahvaljujući partnerstvima sa drugim kompanijama koje prate podatke ima uvid u oko 70 odsto transakcija putem platnih kartica, tako da i dalje neće moći da zabeleži svaku kupovinu te vrste a nikako ne može znati kada ljudi nešto kupuju gotovinom.

Agencije za zaštitu privatnosti brinu i digitalni dosijei koje je Gugl sastavio za oko milijardu korisnika pretraživača i drugih servisa poput Džimejla (Gmail), JuTjuba (YouTube) i mobilnog operativnog sistema android. Korisnici imaju mogućnost da ograniče praćenje i biraju kakve reklame će gledati.

U saopštenju Gugla se navodi da iako će kompanija moći da identifikuje vezu izmedju klika na reklamu i kasnije kupovine karticom kupci će ostati anonimni, kao i da njihovi lični podaci neće biti deljeni sa oglašivačima.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike