U trendu

Gugl u Indoneziji testira širenje interneta preko balona

Američki internet gigant Gugl (Google) objavio je da je postigao dogovor sa tri telefonska operatera u Indoneziji da iduće godine testira projekat o upotrebi balona za dovod interneta do teško dostupnih područja.

Dve godine star Guglov projekat nazvan „Lun“ (Loon) sastoji se u postavljanju mreže balona u stratosferu, na 20 kilometara visine, iznad putanje aviona i lošeg vremena, kao relej izmedju zona koje imaju pristup internetu i onih koji ga nemaju.

Prve probe ovih balona obavljene su 2013. na Novom Zelandu, i timovi uključeni u projekat „Lun“ (na engleskom drugi deo reči balloon) uspeli su da prenesu podatke izmedju dva balona udaljena 100 kilometara, navedeno je u poruci objavljenoj juče na društvenoj mreži Gugl plus.

Gugl dodaje u poruci da Indonezija izgleda kao dobar kandidat za dalje probe i da samo trećina od 250 miliona stanovnika Indonezije trenutno ima pristup internetu, a da bi predstavljalo velike teškoće postavjanje optičkih kablova ili montiranje i održavanje antena za mobilnu telefoniju na više od 17.000 ostrva koji čine tu zemlju.

Indonežanski operatori Indosat, Telkomsel i XL Axiaa potpisali su juče načelni dogovor s Guglom, a detalji o rasporedjivanju balona, predvidjenom za iduću godinu, još treba da se utvrde.

To se ipak najavljuje kao najveći test do sada za projekat „Lun“ koji je već isproban u manjim razmerama sa operatorima kao što je Telefonika u Latinskoj Americi, Telstra u Australiji i Vodafon na Novom Zelandu, ali nikad do sada sa tri operatora u istoj oblasti.

Pre Indonezije vlada Šri Lanke je letos najavila da planira sporazum o primeni projekta „Lun“ da bi postala prva zemlja u regionu koja će imati internet pokrivenost na celokupnoj svojoj teritoriji.

Druga velika američka internet grupa Fejsbuk ima konkurentni projekat Lunu, u kome bi baloni bili zamenjeni solarnim dronovima, medjusobno povezanim laserima, ili sa komunikacionom opremom na tlu.

Konstrukcija prvog takvog drona, dizajniranog u Velikoj Britaniji i nazvanog „Akila“, završena je letos, a probe bi trebalo bi da počnu pre kraja godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.