Guglova vozila će pešake hvatati na lepak kao muve

Foto: Beta

Američka internet kompanija Gugl podnela je danas zahtev za patentiranje lepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pešak u slučaju naletanja ostao zalepljen za vozilo, umesto da bude odbačen od siline udarca ili da bude pregažen.

U ovonedeljnom zahtevu se navodi da specijalni lepak može da se nanese na haubu i zadnji deo automobila. Lepak deluje slično lepku za hvatanje muva i drugih insekata, te pešak u slučaju udesa ostaje zalepljen za vozilo, umesto da padne na kolovoz.

„Lepak vezuje pešaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbeći sekundarni udar pešaka o tlo ili neki drugi objekat“, navedeno je u zahtevu.

Po obrazloženju kompanije, pešaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bipoštedjeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) Serdjo Markione je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, posle potpisivanja ugovora sa Alfabetom (Alphabet), majkom-kompanijom Gugla.

Alfabet je objavio da je naručio stotinak uzoraka hibridnih vozila modela „Krajsler pasifika“ (Chrysler Pacifica) koja će biti podvrgnuta testiranju u okviru projekta vozila bez vozača Gugl kar (Google Car).

Gugl je 2009. godine započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu „tojota prius“, a projektom će biti obuhvaćeno oko 70 vozila različitih marki, medju kojima i Guglovo vozilo predstavljeno 2014. godine.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar