najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Guglova vozila će pešake hvatati na lepak kao muve

Američka internet kompanija Gugl podnela je danas zahtev za patentiranje lepljive supstance pogodne za nanošenje na karoseriju svojih automobila bez vozača, kako bi pešak u slučaju naletanja ostao zalepljen za vozilo, umesto da bude odbačen od siline udarca ili da bude pregažen.

U ovonedeljnom zahtevu se navodi da specijalni lepak može da se nanese na haubu i zadnji deo automobila. Lepak deluje slično lepku za hvatanje muva i drugih insekata, te pešak u slučaju udesa ostaje zalepljen za vozilo, umesto da padne na kolovoz.

„Lepak vezuje pešaka za automobil dok se on ne zaustavi, tako da se može izbeći sekundarni udar pešaka o tlo ili neki drugi objekat“, navedeno je u zahtevu.

Po obrazloženju kompanije, pešaci koje bi udario tako opremljen automobil bili bipoštedjeni dodatnih povreda i ne bi ih mogla pregaziti druga vozila.

Direktor automobilske kompanije Fijat Krajsler (Fiat Chrysler) Serdjo Markione je početkom maja rekao da će se automobili bez vozača naći na putevima u narednih pet godina, posle potpisivanja ugovora sa Alfabetom (Alphabet), majkom-kompanijom Gugla.

Alfabet je objavio da je naručio stotinak uzoraka hibridnih vozila modela „Krajsler pasifika“ (Chrysler Pacifica) koja će biti podvrgnuta testiranju u okviru projekta vozila bez vozača Gugl kar (Google Car).

Gugl je 2009. godine započeo testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na modelu „tojota prius“, a projektom će biti obuhvaćeno oko 70 vozila različitih marki, medju kojima i Guglovo vozilo predstavljeno 2014. godine.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike