Hardverski i softverski bagovi „nokije“ E90

Pre nekoliko meseci (avgusta 2007. godine) startovao je „Nokijin“ model E serije – Nokia E90. Pripada kategoriji „Nokijinih“ komunikatora i vodeći je model E serije. Iako ga krasi bogata funkcionalnost i zavidne karakteristike, nakon nekoliko meseci korišćenja pokazalo se da čitava prva serija tih modela ima nekoliko „bagova“ u hardverskom i softverskom rešenju. To je, naravno, uočio i sam proizvođač, pa je prvobitnu seriju zamenio novom, u kojoj su svi nedostaci uglavnom uspešno otklonjeni.
Dve glavne greške prve serije odnose se na funkcionisanje mikrofona. Pri razgovoru se čuje povremeno brujanje, koje potiče od mikrofona, a, što je još ozbiljnije, posle nekoliko meseci korišćenja veliki broj mikrofona je potpuno otkazao. Proizvođač je, s obzirom na to da su uređaji bili u garantnom roku, neispravne telefone zamenio novim. Po statistici nekih Internet sajtova koji se bave testiranjem mobilnih telefona, tri od ukupno četiri reklamirana uređaja (E90) zamenjena su novim. Nokia je problem rešila izradom nove serije. Ona se na prvi pogled teško može razlikovati od stare. Jedina razlika može se uočiti preko oznaka sa zadnje strane telefona. Novija verzija ima oznaku „NR_14“, a starija „NR_12“. Takođe, kod novijeg primerka veći su i brojevi IMEI sekvence, što obično ukazuje na noviji datum proizvodnje.
Problemi s mikrofonom nisu jedini „bagovi“ prve serije Nokia E90. Pri rasklapanju komunikatora čuje se krckanje mehaničkih delova, a pojavili su se i neki problemi prilikom korišćenja „touchscreen“ opcije ekrana, dok tastatura pokazuje dobru osetljivost (dovoljno je samo lagano dodirnuti tastere radi aktiviranja). Baterije se, takođe, prebrzo troše, mada su ovom modelu pridodate mnoge zahtevne funkcije, koje i normalno imaju povećanu potrošnju (3G, WiFi, GPS). U pogledu softvera najveći problem su mapiranje i navigacioni alati. Prvoj seriji ovih modela bilo je potrebno čak nekoliko minuta za određivanje lokacije i izrade rute. Novom serijom bagovi su uglavnom otklonjeni, pa se Nokia E90 može ravnopravno uključiti u borbu sa svojom konkurencijim.
Sve ove mane nipošto ne znače da ovaj model nema svoje kvalitete. Uostalom, Nokia se zaista potrudila da to gotovo neprimetno ispravi. To je model prilično velikih dimenzija (težina mu je 214 grama). Napravljen je kao alternativa jednom od najboljih i najpopularnijih „Nokijinih“ modela – N95. Dobre karakteristike modela E90 su odličan ekran rezolucije 800 piksela, idealan za web pretraživanje i druge aplikacije. Kamera je dobra (3,2 megapiksela, autofokus i kvalitetan blic), reprodukcija multimedijalnih sadržaja takođe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.