Harli-Dejvidsonu kazna zbog zagadjenja, uz tri miliona dolara za zamenu – peći

Američki proizvodjač motocikala “Harli-Dejvidson” je danas pristao da plati ukupno 15 miliona dolara po pogodbi s Vladom SAD zbog prodaje i ugradnje uredjaja zahvaljujući kojima njegovi motocikli imaju bolje performanse, ali njihovi izduvni gasovi zagadjuju vazduh više od dopuštenog.

“Harli-Dejvidson” je od 2008. godine proizveo i prodao 340.000 elektronskih uredjaja za naknadnu ugradnju na motocikle “Screamin’ Eagle Pro Super Tuner” koji omogućavaju korisnicima da modifikuju rad sistema kontrole sastava izduvnih gasova motocikla, te i da povećaju snagu motora i poboljšaju druge performanse, piše u podnesku Ministarstva pravde SAD i Agencije za zaštitu životne sredine. Ali, tom izmenom se protivzakonito povećava zagadjivanje vazduha, rekao je tužilac.

Vlada je saopštila da je, pored toga, “Harli-Dejvidson” proizveo i prodao više od 12.000 raznih modela motocikala na koje su fabrički bili instalirani ti uredjaji, iako nisu atestirani u skladu sa standardima zagadjivanja vazduha.

Ta kompanija iz Milvokija je saopštila da su ti “tjuneri” projektovani za upotrebu na specijalizovanim trkačkim motociklima, a ne za upotrebu na javnim putevima.

Današnja pogodba o plaćanju državi “nije priznanje odgovornosti, već je izraz dobre namere za kompromis s Agencijom za zaštitu životne sredine o propisu koji različito tumačimo”, rekao je Ed Morlend, direktor “Harli-Dejvidsona” za poslove s vlastima.

Po sporazumu s državom, “Harli-Dejvidson” više neće prodavati trkačke “tjunere”. Kompanija je saopštila da će prodavati drugačiji model “tjunera” koji će biti u skladu sa standardima koji regulišu zagadjenje vazduha.

Sintija Džils, pomoćnica načelnika Odeljenja za sporovodjenje odluka Agencije za zaštitu životne sredine rekla je da će “Harli-Dejvidson” od prodavnica delova i servisa otkupiti “super tjunere” i uništiti ih, i da će finansirati projekte za ublažavanje zagađenja koje je izazvao.

“Harli-Dejvidson” će tako, uz 12 miliona gradjansko-pravne kazne, dati tri miliona dolara učešća za državni projekat smanjenje zagadjenja vazduha zamenom konvencionalnih peći na drva u domaćinstvima pećima na neko drugo, čistije gorivo.

(Beta)

Ostavite komentar