U trendu

Hewlett-Packard se priprema za Linux

Hewlett-Packard je odlučio da sledi strategiju Dell Computer-a i IBM-a i da usvoji Linux kao jedan od svoja tri „strateška“ operativna sistema. Tako će Linux, klon sistema Unix, od sada u projektima kompanije imati jednako važan status kao Microsoft Windows i HP-ova sopstvena verzija Unix-a – HP-UX. Ovu inovaciju je najavio Džim Bel (Jim Bell), generalni direktor nedavno osnovanog HP-ovog odeljenja za otvoreni kod i Linux (Open Source and Linux Operation – OSLO). Prema njegovoj tvrdnji, kompanija će od sada koristiti Windows za manje, visokotiražne platforme, HP-UX za high-end konfiguracije koje zahtevaju vrhunsku pouzdanost i učinak, dok će se Linux upotrebljavati za uređaje namenjene održavanju Internet infrastrukture, poput web servera.

Trenutno se mnogi veliki proizvođači hardvera i softvera (IBM, Dell, Compaq, Corel) utrkuju u nastojanjima da pokažu što više entuzijazma u pogledu Linux-a, nadajući se da će tako uspeti da sebi obezbede što bolje pozicije na ovom, trenutno još uvek nerazvijenom, ali u bliskoj budućnosti vrlo perspektivnom tržištu.

Osnivanje OSLO-a u HP-u rezultat je nastojanja da se stotine ljudi koji su u okviru kompanije radili na razvojnim projektima vezanim za Linux, ali u razdvojenim odeljenjima, objedine u organizacionu celinu, kako bi kompanija mogla od samog početka da zauzme aktivan stav prema novom tržištu. OSLO je neposredno podređen šefu hardverske grupe u okviru HP-a.

Inicijativa HP-a dovela je i do oporavka kompanije za tehničku podršku i usluge Linuxcare, koja je značajno doprinela prilagođavanju Linux-a za HP-ove 64-bitne PA-RISC procesore.

Linuxcare je izdao sertifikat za korišćenje velikog broja HP-ovih računarskih konfiguracija sa Linux-om, i to ne samo sa Red Hat verzijom, već i sa Caldera, SuSE i TurboLinux distribucijama.

Za sada, HP je izdao sertifikat za korišćenje Linux-a sa modelima Brio, Vectra, Kayak, ePC i NetServer, tako da će korisnici imati i Linux kao jednu od alternativa za operativni sistem koji žele da dobiju instaliran na svom računaru. Predstavnik Linuxcare-a kaže da se na svim ovim sistemima Linux pokazao „potpuno funkcionalnim“, te da svi sistemi funkcionišu bez problema sa bilo kojom od četiri glavne distribucije Linux-a. Posebno je naglašeno da su testirane i posebne komponente računara, u ranoj fazi razvoja, kako bi se osigurala potpuna kompatibilnost.

HP je najavio mnoštvo softverskih i hardverskih noviteta vezanih za za Linux:

  • ServiceGuard, softverski paket koji će omogućavati da, u slučaju pada jednog računara, drugi kompjuter u lokalnoj mreži preuzme kontrolu nad njegovim podacima, kako ne bi došlo do njihovog gubitka ili pojave poludovršenih upita; ovaj paket biće dostupan i u verziji za Windows;
  • serverski softver, koji uključuje program za održavanje mail servera kapaciteta preko milion naloga OpenMail, zatim softver za backup podataka OmniBack, Web QOS (quality of service) koji omogućava da prioritetni korisnici dobijaju što brži odziv servera kada zatraže određenu web stranu, kao i mnoge druge komponente (TopTools, Network Node Manager,…);
  • u nove servere ugrađivaće se Intel-ov procesor Itanium, kako bi programi za Linux mogli, bez rekompilovanja, da se izvršavaju čak i na HP-UX-u. HP-UX je do sada mogao da bude pokrenut samo na PA-RISC procesoru, na kom donedavno nije bilo moguće izvršavanje nativnih Linux aplikacija, ali su se stvari radikalno izmenile sa pojavom Itanium-a, koji je istovremeno kompatibilan i sa PA-RISC tehnologijom  i sa Linux operativnim sistemom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.