U trendu

Holivudski filmovi na Internetu

Sve raširenija pojava distribucije piratskih kopija filmova na Internetu je nagnala holivudske studije da oforme svoju strategiju u ovoj oblasti. Novi vidovi kompresija, poput DivX postaju sve popularniji, a razmena kopija sve veća. Kao i slučaju digitalne muzike, i na polju filma je industrija zabave odlučila da preuzme stvar u svoje ruke i iskoristi potencijale koji su očiti.

Video-on-demand model je već prisutan na Mreži i predstavlja verziju onoga što već nude kablovski i satelitski operateri – veći broj sajtova, uz odgovarajuću pretplatu, nudi mogućnost gledanja filmova. Uglavnom su u pitanju streaming modeli, gde korisnik mora da bude povezan na Internet, kako bi priuštio sebi „projekciju“. Sajtovi koji nude ovakve usluge se nisu pokazali previše uspešnim, niti su vlasnici lokacija bile velike kompanije ili filmski studiji. Do sada su ovakvi „Internet-bioskopi“ više predstavljali eksperiment, nego ozbiljan posao.

Sa ulaskom velikih holivudskih studija u igru, koncept „video-on-demand“ prerasta u nešto ozbiljnije. Zajedničkim snagama će studiji Sony Pictures Entertainment, Warner Bros, Universal Pictures, Paramount Pictures i Metro-Goldwyn-Mayer započeti posao pod radnim nazivom Moviefly. Zvanični početak rada lokacije je najavljen za početak 2002. godine, ali bi moglo da se desi da filmovi ovih kompanija na Internetu budu dostupni i krajem ove godine. Svaka od pomenutih kompanija ulaže 20% sredstava, s time što zadržava pravo da odlučuje o tome koji će filmovi biti dostupni. Za sada je u projekat uloženo 150 miliona dolara, uz najavu da će studiji uložiti i dodatna sredstva.

Umesto streaming modela, vlasnici lokacije će omogućiti download filmova u kompresovanom obliku. Vlasnicima brzih Internet veza, za to će, u proseku, trebati 20 do 40 minuta. Po smeštanju filma na hard-disk, moći će da ga odgledaju u roku od 30 dana, posle čega fajlovi postaju nefunkcionalni (slično kao kod shareware softvera). Takođe, po otvaranju fajla, film će morati da odgledaju u roku od 24 sata. Filmski studiji koji učestvuju u ovom projektu, smatraju da imaju dovoljno efikasne mehanizme kojima će sprečiti neovlašćeno kopiranje filmova.

Što se tiče cene, ona će verovatno biti jednaka onoj koju naplaćuju američki kablovski i satelitski operateri za istu uslugu – 3,99 dolara po filmu. Na samom početku će biti dostupno 100 naslova, uglavnom najnovijih filmova – vlasnici servisa nameravaju da i posle početnog perioda nastave sa distribucijom najnovijih ostvarenja. Još nije precizirano koji će se softver koristiti za gledanje filmova – biće to ili Real Player ili Windows Media Player.

Na ovaj način će filmska industrija pokušati da se izbori sa piraterijom, nudeći uslugu visokog kvaliteta, a uz pristupačne cene. Takođe, novi servis će donositi profit bez posrednika, kavi su, recimo Blockbuster lanac video-klubova ili kablovska mreža NBO. Prilikom kreiranja servisa se i vodilo računa o tome da on bude dostupan svima, bez obzira da li se na Internet povezuju preko telefonske kompanije, kablovskih ili satelitskih provajdera.

Među najvećim holivudskim studijima, jedino Walt Disney Co. i 20th Century Fox ne učestvuju u projektu „Moviefly“ – oni najavljuju svoj „video-on-demand“ servis, čiji detalji još uvek nisu poznati. Pet kompanija koje su se odlučile na zajedničko delovanje neće slediti princip ekskluzivnosti, već su raspoložene da omoguće download svojih filmova na svim servisima i lokacijama koje za tako nešto budu zainteresovane.

Srodne teme:

  • Kućni bioskop
  • Holivudska produkcija na Internetu
  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike