ICANN o bezbednosti servera

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN), odgovorna za funkcionisanje i uređenje oblasti domena, planira svoj sledeći sastanak, koji će biti održan 13. novembra, u Kaliforniji. Zakazan pre terorističkih napada na SAD, na dnevnom redu je trebao da ima raspravu o uvođenju novih domena (sufiksa) i promenu načina funkcionisanja Upravnog odbora. Na račun ove neprofitne organizacije je bilo dosta kritika u poslednje vreme, počev od onih da se odluke donose nedemokratskim putem, pa sve do onih koje su ICANN optuživale za saradnju sa predstavnicima velikog biznisa, i zaštitu njihovih interesa.

Ove dve teme će biti razmatrane na predstojećem sastanku, ali, silom prilika, biće reči i o bezbednosti „root“ servera, na kojima se nalazi spisak svih domena koji su danas u upotrebi u svetu, i koji čine srce Web-a. Ovih servera ima 13, raspoređeni su širom sveta, i igraju ključnu ulogu u usmeravanju Web-saobraćaja. Naime, kada u adress polje browser-a ukucamo neku adresu (ime), kontaktom sa root serverom se vrši prevođenje u niz brojeva, kojim je jednoznačno definisan svaki kompjuter na Mreži. Posle prevođenja, vrši se usmeravanje na taj kompjuter, i strana biva učitana. Jasno je da bi onemogućavanje ovih servera potpuno onemogućilo saobraćaj, a da bi čak i isključenje jednog od njih proizvelo teško premostive probleme.

Posle najnovijih terorističkih napada, nije isključeno da bi i sistem domena, prema tome i sam Web, mogli da budu meta napada. Zato će se na predstojećem sastanku razgovarati o povećanju mera bezbednosti, kao i češćem i obimnijem backup-u podataka, kako u eventualnom napadu ne bi došlo do prekida Internet komunikacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.