U trendu

Ideje koje će poboljšati budućnost

BBC je u Sidneju održao samit sa govornicima iz celog sveta. Naučnici su predložili su ideje kako našu planetu učiniti boljim mestom za život. Po završetku samita, BBC je sakupio sve ideje na jednom mestu. Evo nekih.

Način za borbu protiv bakterija otpornih na antibiotike

Razvoj bakterija otpornih na antibiotike je veliki problem. Heder Hendrikson i njen tim misle da imaju rešenje: zaraziti ljude virusima. Ako možemo da koristimo bakteriofage – da napadaju bakterije, onda se možemo boriti protiv bolesti na sasvim nove načine.

Visoko-leteći super avioni koji konkurišu raketama

Elon Musk je izmislio rakete koje se mogu koristiti više puta, ali postoje i jeftinije alternative: hipersonični avioni. Ta tehnologija bi uskoro mogla da se koristi za lansiranje u svemir, smatra Majkl Smart.

Putovanje do zvezda ne treba da bude industrijsko i sterilno

Ako ćemo putovati do Marsa i dalje, biće to neudobno da izvedemo u metalnoj kutiji. Rejčel Armstrong predlaže da počnemo da razmišljamo pravljenju svemirskih brodova kakve nikada pre nismo izradili.

Pametni telefoni koji paze na vaše zdravlje

Helen Kristensen i kolege razvijaju niz aplikacija za pametne telefone koje bi pomogle u praćenju, podršci i čak lečenju osoba koje pate od depresije i drugih stanja, 24 sata na dan. Mogu otkrivati inače nevidljive signale u ponašanju.

Korišćenje podataka Ubera kako bi gradovi bili pametniji

Kada se vozite Uberom, vozačev pametni telefon služi kao senzor i snima podatke o kretanju koji bi se iskoristili da se izradi sigurnosni profil vašeg grada. Uberov tim za sigurnost prolazi kroz sve te podatke kako bi pronašli načine da poboljšaju sigurnost na putu, od identifikovanja problematičnih raskršća do riskantnih ponašanja u vožnji.

Virtualna je stvarnost stigla, ali budućnost je proširena

2016. godina je bila velika godina za virtualnu stvarnost, ali mnogi tehnolozi veruju da budućnost leži u proširenoj stvarnosti. To je grafika postavljena preko stvarnog sveta korišćenjem posebnih naočara. Pokemon Go je dokazao da to ima potencijala, ali pitanje je šta dalje? Ulice i zgrade sa animiranom grafikom, što će zauvek promijeniti naše gradove.

Sledeća generacija lekova leži na morskom dnu na severu

Ljudskoj vrsti preti nestanak lekova. Grupa sa Univeziteta Tromso u Norveškoj pretražuje dno Arktika za novim lekovima. Stvorenja poput sunđera i mikroalgi imaju puno potencijala u razvoju novih lekova.

Pametniji način rešavanja nedostatka vode

U nekim delovima sveta, otpadna voda koja teče niz odvod se filtrira dok nije čista kao izvorska voda. To je pametan način da se pomogne područjima pogođenima sušom, a navodno i ima sladak ukus.

Prva autonomna vozila na putu

Autonomna vozila sa kojima ćemo prvo imati kontakt verovatno će biti kamioni. Veliki kamioni sa prikolicama bili bi sigurniji da se vozači ne umaraju na dugim putovanjima. Takođe, veći učinak će imati ako voze u grupama. To bi moglo promeniti tržište rada – vozač kamiona je najuobičajeniji posao u većini zemalja.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike