Internet na Severnom polu

Kao dokaz da mobilne tehnologije omogućavaju komunikaciju na bilo kojoj tački Zemljine kugle poslužiće eksperiment koji su uspešno izveli inženjeri kompanije Intel. U pitanju su dvojica Rusa iz Intel-ovog odeljenja u Rusiji (Intel Russia). Oni su na Arktiku, na poziciji udaljenoj samo 130 kilometara od Severnog pola, uspeli da ostvare bežični pristup Internetu. Time je zabeležena najsevernija tačka na Zemlji na kojoj je ostvaren pristup Internetu.

Ta najsevernija tačka nalazi se u blizini eksperimentalnog kampa Barneo Ice Camp, kamp naselja koje koriste naučnici i istraživači za različita istraživanja arktičkog regiona. S obzirom na vrlo teške vremenske uslove na tom području, kamp se koristi samo u aprilu (kada su vremenski uslovi najpovoljniji). Tako je 14. aprila sa te lokacije ostvarena uspešna veza sa Internetom.

Povezivanje sa Internetom ostvareno je bežičnim putem (WiFi standard). Instalirana je pristupna tačka po standardima 802.11b/g u glavnoj prostoriji kampa, a zatim uspostavljena bežična WLAN mreža, u kojoj su se našla četiri laptopa zasnovana na Intel-ovoj mobilnoj Centrino tehnologiji. Još jedan kompjuter postavljen je napolju, tako da je on preko satelitskog telefona ostvario vezu sa Internetom.

Ovu operaciju nije bilo nimalo jednostavno izvesti. Zbog izuzetno niskih temperatura (retko iznad -30 stepeni Celzijusovih), rad uređaja izuzetno je težak. Za rad računarskih komponenata vrlo je nepovoljan i uticaj velike razlike između temperature unutar šatora i spoljne temperature, što izaziva kondenzaciju i visoku vlažnost. Od svega toga još nepovoljnije je izuzetno kratko vreme trajanja baterija (takođe izazvano vrlo niskim temperaturama).

Bez obzira na sve te nepovoljne okolnosti, eksperiment je uspešno okončan i ekipa je napustila ledeni kamp na Arktiku. Oprema je takođe odneta, ali je ostavljen jedan laptop kako bi se kasnije na isti način mogao ostvariti pristup Internetu. Internetu će moći da pristupi svako u kampu ko ima mobilni telefon ili PDA uređaj. Tu mogućnost iskoristiće istraživači koji kasnije budu boravili u ovom kampu – najavljena je ekipa istraživačke stanice „Severni pol 33“, koja bi trebalo da ispituje kretanje leda na tom prostoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.