U trendu

Internet servis za prevođenje na Brajevo pismo

Da li ste se ikada zapitali s koliko problema se susreću slepi i slabovidi ljudi prilikom i najjednostavnije upotrebe računara, a da ne govorimo o krstarenju internetom ili slanju elektronske pošte? Danas bi ovi problemi veoma lako mogli postati prošlost. Naime, od početka ove godine u funkciji je besplatan e-mail servis koji omogućava prevođenje teksta na Brajevo pismo ili u audio zapis, čime se premošćava informacioni most za slepe i slabovide ljude u korišćenju novih tehnologija, dajući im brz i lak pristup knjigama, novinskim člancima ili internet stranicama.
Projekat je delo evropskih naučnika, a servis RoboBraj (RoboBraille service) nudi jedinstveno rešenje za problem konvertovanja teksta u Brajevo pismo ili audio zapis, bez potrebe korisnika da barataju komplikovanim softverom. Prema rečima Larsa Balija Kristensena (Lars Ballieu Christensen), koordinatora ovog projekta, sve je počelo još pre 20 godina, s razvojem prvog softvera za prevođenje teksta na Brajevo pismo, ali je program bio veoma komplikovan za korišćenje, pa su zato krenuli s traženjem jednostavnijeg rešenja. Kao krajnji rezultat ovog projekta nastao je servis RoboBraj, koji od korisnika, kad je reč o kompjuterskoj pismenosti, ne traži ništa više od znanja i mogućnosti slanja elektronske pošte.
Servis funkcioniše na sledeći način: korisnik jednostavno e-mail-om pošalje tekst za koji želi prevod u nekom od poznatih tekst formata (običan tekst format ili format teksta u Word-u) na server na kome je instaliran ovaj servis. Softver zatim automatski počinje proces prevođenja teksta u Brajevo pismo ili ga konvertuje u audio zapis kroz govornu mašinu (text-to-speech engine). Od tipa izlaza i e-mail adrese pošiljaoca zavisi jezik audio zapisa. Dokument, na primer, može biti konvertovan na govorni engleski jezik, ili pak s portugalskog jezika može biti preveden na Brajevo pismo. Nakon konvezije, pošiljalac dobija povratni e-mail, koji može biti pročitan na Brajevom printeru ili taktilnom displeju (uređaj koji je povezan s računarom i koji uz pomoć serije iglica koje mogu da se spuste ili podignu piše tekst Brajevim pismom).
Trenutno, RoboBraj prevodi tekst napisan na engleskom, danskom, italijanskom, grčkom i portugalskom jeziku na Brajevu azbuku ili govorni jezik. Takođe, omogućava i audio prevod na francuski i litvanski. U planu je dodavanje novih jezika ovom serisu; predviđeno je da se dodaju ruski, španski, nemački i arapski. Takođe, radi se na poboljšanju ovog servisa, kako bi se omogućio rad i kompatibilnost sa PDF dokumentima i skeniranim tekstom. Servis trenutno dnevno prevede oko 500 dokumenata, mada mu je kapacitet 14.000 dokumenata na dan. Običan tekst prevede se za samo minut, dok je, na primer, za prevođenje knjige u audio zapis potrebno oko deset sati.

1 komentar
  1. Marija Maksimović

    Ovo je super stvar, svaka čast! Drago mi je što postoje takve ideje i što se one realizuju, jer tim ljudima je najvažnije da žive i rade normalno, da se ne osjećaju zapostavljenim i manje informisanim, a ovo je prava stvar. Svaka čast još jednom!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike