U trendu

Internet špijunaža

Godine 1994. otvorena je web-stranica Interlink, koja predstavlja zaštićenu bazu podataka, u kojoj su objedinjena saznanja najvažnijih američkih obaveštajnih agencija. Zajednički projekat FBI, CIA, NRO (Nacionalna agencija za izviđanje), DIA (Vojna obevaštajna služba), Agencije za borbu protiv droge i drugih civilnih i vojnih institucija, tada je izazvao brojne polemike. Protivnici stvaranja zajedničke baze, dostupne na Internetu, upozoravali su da je ovakav projekat pravi mamac za strane obaveštajne službe i hakere.

Ovakve stavove i strahove je potvrdilo i hapšenje koje se dogodilo 23. avgusta, kada je bivši narednik Američkog vazduhoplovstva, Brajan Regan (Brian Regan), 38, optužen za pokušaj prodaje tajnih podataka Libiji. Poverljivi materijali koje je nameravao da prenese u Evropu, gde bi stupio u kontakt sa svojom „vezom“, bili su skinuti upravo iz Interlink-ove baze podataka.

Brajan je od 1990. do 2000. godine radio kao obaveštajni analitičar, i bio uključen u program izrade i održavanja američkih špijunskih satelita. Upravo je u tom periodu i imao pristup tajnim bazama Interlink-a. I posle istupanja iz vojne službe, poverljivi podaci su mu bili dostupni, jer se zaposlio u firmi koja je bila dobavljač za vladinu organizaciju Nacional Reconnaissance Office (Nacionalna agencija za nadzor).

Reganovo hapšenje je ponovo pokrenulo polemike oko Interlink stranica, koje, za mnoge, predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost. Ipak, zagovornici i dalje tvrde da je sistem odlično zaštićen, i da je Regan otkriven upravo zahvaljujući dobro projektovanom sistemu bezbednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.