U trendu

iPhone 4 – osnovne informacije

Na konferenciji WWDC Apple je predstavio novu generaciju iPhone-a, pod imenom iPhone 4. Slike novog iPhone-a mogle su se videti na internetu nekoliko nedelja pre zvaničnog predstavljanja, tako da dizajn nove verzije, metalno kućište i staklo nije previše iznenadio. Ali, šta je novo Apple ugradio u svoj pametni telefon? Ovde ćemo prikazati kompletan spisak noviteta.
Novi iPhone 4 pokreće A4 čip, odranije poznat iz iPad-a. Većinu unutrašnjosti novog iPhone-a zauzima ogromna litijum-jonska baterija koja, kako tvrde u Apple-u, nudi više autonomije nego ona u iPhone-u 3GS – 300 sati na čekanju, deset sati gledanja videa, sedam sati razgovora. Apple je u novi iPhone dodao i žiroskop, koji će omogućiti još zanimljivije aplikacije i igre. Novi IPS ekran, za koji Apple tvrdi da je bolji od bilo kojeg OLED-a, ima dijagonalu 3,5 inča i rezoluciju 960×640, pri neverovatnih 326 piksela po inču, s kontrastom 800:1. Što se tiče povezivanja, sve je isto kao i kod modela iPhone 3GS, osim što je WiFi unapređen u verziju 802.11n, što mu omogućuje povezivanje s novijim WiFi uređajima.
Najveća poboljšanja vidljiva su na kameri. Novi iPhone ima dve kamere, s prednje strane je mala video kamera VGA rezolucije, koja služi za video razgovor. Glavna kamera ima rezoluciju od pet megapiksela, poseban senzor koji omogućuje bolje fotografije u uslovima loše rasvete i petostruki digitalni zum. Ista kamera snima HD video u rezoluciji 720p, a Apple će od sada sa iPhone-om isporučivati aplikaciju iMovie, koja omogućava jednostavno snimanje i montažu video klipova. Na kraju, jedna zanimljivost u vezi s dizajnom ovog telefona: iPhone4 koristi delove metalnog kućišta kao antene, što ga čini tanjim od svih predhodnih verzija i za 24 odsto tanjim od modela iPhone 3GS.
Novi iPhone4 dolazi s novom verzijom softvera koji će pokretati i iPad – iOS 4. Od novosti tu je multitasking, to jest mogućnost pokretanja više aplikacija istovremeno. Tu su i 2D grafika i 3D grafika. Fontovi na iPhone-u izgledaju bolje nego ikada ranije. Od novih aplikacija tu je iMovie, napredni softver za snimanje i montažu video klipova, zatim iBooks, aplikacija za kupovinu i čitanje knjiga iz Apple-ove onlajn knjižare iBookstore.
Najzanimljiviji softverski novitet je definitivno FaceTime, koji omogućava video razgovor ako ste spojeni na WiFi (u budućnosti bi ta mogućnost trebalo da bude dostupna i preko 3G veze). FaceTime je izuzetno jednostavan za korišćenje i nije potrebno nikakvo dodatno podešavanje da bi proradio. U SAD iPhone 4 sa 16 GB memorije košta 199 dolara, verzija sa 32 GB 299 dolara, dok stari iPhone 3GS košta 99 dolara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.