U trendu

Iran saopštio da je lansirao satelit koji nije uspeo da udje u orbitu

Iran je danas saopštio da je lansirao jedan od najmanje dva satelita čije lansiranje planira uprkos kritikama Vašingtona, ali da on nije uspeo da udje u orbitu.

Raketa koja je nosila satelit Pajam nije dostigla „neophodnu brzinu“ u trećoj fazi lansiranja, rekao je ministar telekomunikacija Irana Mohamad Džavad Azari Džaromi za iransku državnu televiziju.

Džaromi je kazao da je raketa uspešno prebrodila prve dve faze lansiranja i nije izneo detalje o uzrocima neuspeha u trećoj.

Iran je ranije objavio da planira da pošalje u orbitu satelite Pajam („Poruka“) i Dosti („Prijateljstvo“).

Za sada nije poznato da li će i kako neuspeh lansiranja Pajama uticati na slanje satelita Dosti u orbitu. Džaromi je na Tviteru napisao da „Dosti čeka orbitu“, ne navodeći detalje.

Iran uglavnom objavljuje dostignuća u svemirskom programu u februaru, u vreme godišnjice Islamske revolucije iz 1979. godine. Teheran se uoči 40. godišnjice suočava s jakim pritiskom administracije predsednika SAD Donalda Trampa.

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je nedavno da namera Irana da pošalje satelite u orbitu pokazuje da ta zemlja krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se Teheran poziva da ne preduzima aktivnosti povezane s balističkim raketama koje mogu da nose nuklearno oružje.

S druge strane, Iran insistira da lansiranja satelita u orbitu nisu kršenje te rezolucije SB UN.

(Beta)

Napišite komentar