U trendu

Italijani ne vole Microsoft

U Italiji su u toku protesti protiv monopolskog položaja Microsoft-a. Pošto je otvoreno pismo, upućeno ministru za javne poslove, pre desetak dana postavljeno na web, potpisalo ga je oko 1.000 ljudi. U pismu se tvrdi da državna administracija previše zavisi od Microsoft-ovog softvera i da bi zemlja mogla da ostvari značajne budžetske uštede ako bi se koristio softver sa otvorenim izvornim kodom.

„Akcija je postigla mnogo veći uspeh nego što sam očekivao“, kaže Manlio Kamarata (Manlio Camarata), urednik u mrežnom časopisu InterLex, na čijoj je lokaciji pismo i objavljeno.

„Poznavaoci informatičkih tehnologija znaju ograničenja Microsoft-ovih proizvoda i prednosti otvorenog izvornog koda, posebno u oblasti javne administracije. Mi ćemo uručiti pismo ministru za nekoliko dana, ali će se na odgovor verovatno čekati neko vreme“, kaže Kamarata.

U pismu pod naslovom „Informatičko – tehnološka zavisnost Italije u odnosu na Microsoft“ ističe se da Italija troši samo 1,3% bruto nacionalnog proizvoda na informatičku tehnologiju. Poređenja radi, evropski prosek iznosi 2,3%.

Kritici je izložena činjenica da administracija približno svake druge godine obnavlja softver Microsoft-ovim proizvodima koji se beznačajno razlikuju od prethodne verzije i to u oblastima koje se skoro nikad ne koriste u svakodnevnoj upotrebi. Takođe se ističe ranjivost Microsoft-ovih proizvoda na napade virusa.

„Ova situacija, koja traje već godinama, pokazuje neospornu IT zavisnost italijanske države od Microsoft-a“, kaže se u pismu, uz zamerke vladi za nedostatak interesovanja za softver otvorenog izvornog koda.

Na kraju pisma se vlada poziva da istraži mogućnost nabavke besplatnih softverskih paketa da bi se osiguralo da javna administracija nabavlja odgovarajući softver po najnižoj mogućoj ceni, da se prouče cene i učestanost nabavke Microsoft-ovih proizvoda, kao i da se utvrdi da li su nabavke vršene putem javnih konkursa.

U pismu se ističe da se i u drugim zemljama proučava mogućnost upotrebe softvera sa otvorenim izvornim kodom. Kineska vlada je najavila da će usvojiti Linux kao softversku platformu za svoju nacionalnu trgovačku mrežu. Francuska vlada je preporučila usvajanje Linux-a u školama, dok je danski parlament proletos usvojio dokument u kojem se preporučuje upotreba softvera sa otvorenim izvornim kodom u državnoj administraciji.

„Kada bi softver otvorenog izvornog koda zamenio Microsoft-ove proizvode, Italija bi mogla da uštedi skoro polovinu od iznosa koji se godišnje iz budžeta troši na nabavku softvera. U pitanju je iznos od oko 1,3 milijarde američkih dolara“, istakao je u jednom intervjuu italijanski ministar finansija Fornari (Fornari).

„Osim značajnih ušteda, to bi moglo dati podsticaj domaćoj industriji softvera. Umesto toga, mi smo obični uvoznici“, kaže Fornari, navodeći primer Izraela, trećeg po veličini proizvođača softvera na svetu (iza SAD i Kanade), u kojem je javnim službama naređeno da koriste softver otvorenog izvornog koda.

„Otpočeli smo nešto što će biti teško zaustaviti. Ovaj apel se ne može ignorisati. Već imamo poverljive izveštaje da vlada ovaj problem ozbiljno razmatra“, kaže Kamarata.

Smatra se da ovaj pokušaj ograničavanja Microsoft-ove dominacije ima izgleda da uspe, ali će njegovi efekti biti poznati tek posle određenog, verovatno ne tako kratkog, vremenskog perioda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.