najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Izgubljen kontakt sa raketom Sojuz

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je danas da je izgubila kontakt sa svojim bespilotnim svemirskim brodom za snabdevanje koji je krenuo ka Medjurodnoj svemirskoj stanici, ubrzo posle njengovog poletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

„Kontakt je izgubljen 383 sekunde posle poletanja rakete Sojuz sa kargo kapsulom, Progres MS-O4“ saopštila je danas agencija Roskosmos i dodala da stručnjaci pokušavaju da saznaju šta je uzrok problema.

Po planu je letelica „Progres MS-O4“, koja je danas poletela s kosmodroma u Kazahstana, trebalo da pristane na Medjunarodnu svemirsku stanicu u subotu popodne po centralnoevropskom vremenu s 2,5 tone goriva, vode, hrane i drugih potrepština.

Model „Progres“ se koristi više od četiri decenije, ali je sadašnja verzija potpuno digitalizovana i ima unapredjen sistem za pristajanje.

U Medjunarodnoj svemirskoj stanici se trenutno nalaze astronauti NASA Šejn Kimbrou i Pegi Viston, Rusi Sergej Rižkov, Andrej Borisenko i Oleg Novicki i Tomas Peske iz Evropske svemirske agencije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike